Goranu Ivaniševiću uručena ITF-ova “Nagrada za posvećenost”

Foto: fah

Goran Ivanišević je u nedjelju postao četvrti hrvatski tenisač kojemu je uručena “Nagrada za posvećenost” Davis Cupu, koja je ustanovljena 2012. godine prilikom odigravanja stotog finala ovog najmasovnijeg i najstarijeg teniskog momčadskog natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dvorani Krešimira Ćosića, pred početak posljednjeg dana polufinalnog Davis Cup dvoboja Hrvatske i Francuske, Goranu Ivaniševiću nagradu su uručili član Glavnog odbora Međunarodne teniske federacije Thomas Koenigsfeldt i predsjednik Hrvatskog teniskog saveza Franjo Luković.

Dobitnici ove nagrade moraju zadovoljiti kriterij da su u Davis Cupu sudjelovali u najmanje 20 mečeva na razini Svjetske skupine ili Prve i i Druge skupine zonskih natjecanja, odnosno minimalno 50 mečeva u Trećoj skupini zonskih natjecanja koja se održavaju po turnirskom sustavu. Kroz 116-godišnju povijest Davis Cupa zasada je više od 330 tenisača zadovoljilo postavljene kriterije za osvajanje ove nagrade.

Goran Ivanišević je za hrvatsku reprezentaciju nastupao u 18 mečeva te ostvario ukupno 33 pobjede uz 11 poraza (20-6 u pojedinačnim mečevima, 13-5 u parovima), a bio je u sastavu momčadi koja je 2005. u Bratislavi podigla veliki srebrni pehar. No, Goran je u Davis Cupu debitirao još 1988. godine kao 17-godišnjak igrajući za reprezentaciju Jugoslavije u polufinalu Davis Cupa protiv Njemačke. Ukupno je u Davis Cupu odigrao 26 mečeva s 48 pobjeda i 15 poraza (28-9 u singlu, 20-6 u paru).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Goranu je ovo već druga nagrada Međunarodne teniske federacije. Naime, 2005. godine je tijekom finala u Bratislavi, zajedno sa slovačkim izbornikom Miloslavom Mečirom primio Nagradu za izvrsnost (Award Of Excellence), ustanovljenu 2001. godine, a namijenjenu bivšim i sadašnjim igračima koji su na najbolji način predstavljali duh i ideale Davis Cup natjecanja.

Goran je zasada jedini hrvatski tenisač koji je primio tu nagradu, dok su prije njega Nagradu za posvećenost (Commitment Award) već primili Nikola Pilić, Željko Franulović i Boro Jovanović. Igrajući za reprezentaciju Jugoslavije kriterij za dobivanje ove nagrade su od hrvatskih tenisača zadovoljili Franjo Punčec, Josip Palada i Dragutin Mitić.

Nagrada za posvećenost čeka i Ivana Ljubičića, hrvatskog rekordera po broju nastupa i pobjeda. Ljubičić je igrao u 22 meča te ostvario 36 pobjeda uz 19 poraza (23-13 pojedinačno, 13-6 u paru)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi iz sadašnje generacije hrvatskih reprezentativaca koji će se pridružiti ovom odabranom društvu bit će Marin Čilić koji protiv Francuske igra svoj 19 Davis Cup meč. Marin se trijumfom u petak nad Lucasom Pouilleom izjednačio po broju pojedinačnih pobjeda s Ivaniševićem (20-9). Čilićev ukupni rezultat u Davic Cupu uoči dvoboja s Gasquetom, a nakon subotnjeg trijumfa u parovima bio je 27-15.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.