S fiziološkog gledišta nejednakost je nemoguće izbrisati: Utrenirani muškarac je brži i jači od utrenirane žene

transrodni sportaši biološki muškarci
Foto: snimka zaslona, twitter, Championship Fighting Alliance, montaža narod,hr

Slučaj južnoafričke atletičarke Caster Semenye ponovno je doveo u fokus kakvu je nepravdu rodna ideologija već učinila ženskim sportašicama i kako te žene gube bitku u srazu s biološkim muškarcima, iako u njezinom slučaju ništa od dokaza nije javno objavljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako smo već pisali Semenya je nakon prvih uspjeha podvrgnuta ispitivanjima spola, jer su se pojavile sumnje je li ona žena ili muškarac, ali rezultati nikada nisu objavljeni.

Semenya je tražila odgodu primjene odluke Međunarodne atletske federacije (IAAF) o limitiranju razine testosterona kod osoba koje se žele natjecati u ženskoj konkurenciji, ali Sud za sportsku arbitražu (CAS) je sve odbacio pa će novi pravilnik IAAF-a stupiti na snagu 8. svibnja.

CAS odbacio žalbu Caster Semenye protiv IAAF-a: Podvrgnuta ispitivanjima spola, ali rezultati nikada nisu objavljeni… 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, problemi u svijetu sporta sve su veći. Pokret za „jednakost” je nadahnuo ‘transrodne sportaše’ da se pridruže timovima svog odabranog roda, što često znači da se biološki muškarci natječu protiv bioloških žena u ženskim timovima.

Nejednakost se ne može izbrisati

S fiziološkog gledišta, postoji nejednakost između muškaraca i žena koju je jednostavno nemoguće izbrisati. Muškarci u prosjeku imaju duže i veće kosti, što im daje mehaničke prednosti pred ženama, budući da imaju veću težinu, visinu i šire koštane okvire kao potporu mišićima. Njihove su kosti također gušće te imaju čvršće ligamente, što ih čini manje podložnima sportskim povredama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da ovi fizički i fiziološki čimbenici daju većini muškaraca očitu kompetitivnu prednost u sportovima, je li pošteno ili čak sigurno da se biološki muškarci – s većom mišićnom masom, srcima i plućima i većom snagom, ubrzanjem i brzinom – natječu protiv djevojaka i žena?

Zamke rodne ideologije (1.): ‘Žene koje su bili muškarci’ gaze ženske sportašice

Primjeri iz svijeta sporta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojni primjeri pokazuju da je utrenirani muškarac je brži i jači od utrenirane žene.

‘Transrodni dizač utega’ Laurel Hubbard, koji je rođen kao muškarac, pobijedio je na međunarodnom ženskom natjecanju u Australiji 19. ožujka 2017. 39-godišnji Hubbard podigao je 268 kilograma, gotovo 10 kilograma više nego žena koja je osvojila srebrnu medalju, podigavši 259 kilograma.

Foto: snimka zaslona

‘Transrodni biciklist’ Jillian Bearden, 36-godišnji biološki muškarac rodom iz Colorado Springsa, pobijedio je u ženskoj kategoriji biciklističke utrke El Tour de Tucson u četiri sata i 26 minuta u studenom 2016.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

17-godišnja Mack Beggs rođena je kao djevojčica te se navodno počela izjašnjavati kao dječak u dobi od 3 godine. Iako je Beggs primala terapiju testosteronima duže od godinu dana i imala mišićnu masu muškog tinejdžera, Beggs se natjecala i osvojila prvo mjesto na ženskom državnom prvenstvu Sveučilišne međuškolske lige (engl. University Interscholastic League) 25. veljače 2016.

Foto: snimka zaslona

‘Transrodni borac’ u mješovitim borilačkim vještinama (MMA), Fallon Fox, rođen kao muškarac, zadao je svojoj ženskoj protivnici potres mozga i prijelom orbite 2015. godine.

Foto: Championship Fighting Alliance

‘Transrodni’ Hannah Mouncey, 26-godišnji biološki muškarac, prethodno je bio kapetan muške rukometne momčadi u Canberri, Australija. Igrao je 22 utakmice za mušku momčad, uključujući svjetsko prvenstvo 2013. i kvalifikacije za Olimpijske igre 2016. Ali tada je počeo uzimati hormonsku terapiju i prešao na ženski spol u svibnju 2016. Callum se sada zove Hannah i ove godine u travnju je počeo trenirati s australskim rukometnim reprezentantivkama i san mu se počinje ostvarivati nakon što je Međunarodna rukometna federacija dala zeleno svjetlo da sudjeluje u azijskim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Foto: snimka zaslona

Godine 2004. profesionalni golfer Mianne Bagger, rođen kao muškarac, postao je prva ‘transrodna žena’ koja je zaigrala na profesionalnom turniru u golfu. Bagger tvrdi da su njegove tjelesne prednosti jer je rođen kao muško sada nestale, budući da uzima ženske hormone.

24-godišnji ‘transrodni odbojkaš’ Chloe Psyche Anderson, rođen kao muško, pridružio se ženskoj odbojkaškoj ekipi Sveučilišta Santa Cruz 2016. godine. Anderson je jedan od prvih ‘transrodnih sportaša’ koji igraju odbojku na razini Divizije 3 Nacionalnog sveučilišnog sportskog saveza (NCAA).

‘Transrodni igrač’ američkog nogometa Christina Ginther, koji je rođen kao muškarac i visok 183 cm, tužio je poluprofesionalni ženski tim američkog nogometa za diskriminaciju te sada igra za drugi ženski tim američkog nogometa.

Država Kalifornija dozvolila je 17-godišnjem Pat Cordova-Goff, koji je rođen kao muško, da se pridruži ženskom softball timu u Srednjoj školi Azusa u kalifornijskom gradu Azusa 2014. godine. Goff je već bio u navijačicama u toj školi.

Srednjoškolski trkač, 18-godišnji Nattaphon Wangyot, koji rođen kao muško, sudjelovao je u ženskim utrkama u Klasi 3A na Državnom natjecanju Aljaske u lipnju 2016. i osvojio 3. mjesto u trku na 200 metara (27,3 sekunde) i 5. mjesto na 100 metara (13,36 sekundi). Wangyot se također natjecao u ženskoj odbojkaškoj i košarkaškoj ekipi.

‘Transrodni odbojkaš’ Tia Thompson, rođen kao muško, igrao je u muškoj kategoriji za američku odbojkašku ligu USA Volleyball ili USAV, dok Thompson u siječnju nije dobio dopuštenje za igranje u ženskoj kategoriji, izvijestili su NBC News. Thompson se natjecao na Odbojkaškom turniru Haili na Velikom otoku Havaja u ožujku 2017., a ima velike planove za 2020., kada bi se želio natjecati na Ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju.

‘Transrodni’ Savannah Burton, rođen kao muškarac, prije je igrao za muški dodgeball tim. Ali Burton, porijeklom Kanađanin, prešao je na ženski spol te sada igra za profesionalni ženski dodgeball tim. 2015. Burton se natjecao na svjetskom prvenstvu.

31-godišnji koturaljkaš Vanessa Sites prvi je ‘transrodni igrač’ koji se natječe u reprezentaciji SAD-a na Svjetskom kupu u roller derbyju. Iako je Sites rođen kao biološki muškarac, ne smatra da ima nepravednu prednost kad se natječe protiv žena.

‘Transrodni’ Catherine McGregor, rođen kao muško, igrač je kriketa u ženskom timu iz Canberre, Australija. Krajem 2016. McGregor je izjavio da želi igrati za Žensku kriket ligu Big Bash.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.