Samovojska: ‘Naš dragi papa Ivan Pavao II volio je nogomet, kao i naš kardinal Kuharić’

Foto: snimka zaslona

Otprilike 24 sata su do prve utakmice hrvatske nogometne reprezentacije na Europskom nogometnom prvenstvu u Njemačkoj. Naime, Hrvatska će sutra od 18 sati igrati u Berlinu protiv jake Španjolske, dok će drugi susret naše skupine igrati aktualni prvak Europe Italija te Albanija. Europsko prvenstvo počinje večeras utakmicom Njemaćka – Škotska u Muenchenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nogomet kao najvažnija sporedna stvar na svijetu

Europsko prvenstvo u nogometu veliki je sportski događaj diljem Europe, pa tako i u Hrvatskoj koja se može pohvaliti jednom od najboljih svjetskih nogometnih reprezentacija posljednjih godina. Reakcije i najave Eura dolaze se svih strana, pa tako i od strane doajena hrvatskog sportskog novinarstva Antona Samovojske, koji je inače jedan od gostujućih komentatora HRT-a kad je nogomet u pitanju već čitav niz godina.

Nikoga ne čudi, naime, Samovojska je prava i putujuća enciklopedija kad je u pitanju najvažnija sporedna stvar na svijetu. Možemo zapravo na neki način govoriti o živom Googleu, čovjek zapravo ima fotografsku memoriju.

‘Kod nas doma”

Samovojska je bio gost HTV-ove emisije ”Kod nas doma”, nažalost ta emisija i nije neka osobita preporuka s obzirom kako je u njoj ne tako davno gošća bila i kontroverzna srpska turbo folk pjevačica Lepa Brena. Pjevačica poznata po mlataranju jugoslavenskom zastavom na pozornici, ali i je poznata i po nošenju srpske, agresorske vojne odore te podizanja morala četnicima tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska televizija se zbog toga nije ispričala, ali se zato ispričala zbog možda nespretnih, ali, nažalost, istinitih komentara Joška Jeličića vezanih uz sve veći odlazak Hrvata izvan Hrvatske te sve veći uvoz stranih radnika. No, vratimo se Samovojski i njegovom gostovanju na HRT-u dan prije prve utakmice Vatrenih.

Nogomet je zapravo globalni fenomen

Doajen hrvatskog sportskog novinarstva Anton Samovojska pritom je iznio jedan nevjerojatan podatak kad je u pitanju nogomet:

”Na svijetu ima oko osam milijardi ljudi od toga je na ovaj ili onaj način čak četiri milijarde povezano s nogometom. Svaki 29 stanovnik Zemlje registrirani je nogometaš”, rekao je Samovojska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugledni sportski novinar govorio je i o činjenici da bi samo u Berlinu moglo biti oko 100 000 Hrvata, koji će podržati Vatrene na Euru. Naime, na pitanje voditeljice je li možda takva euforija pretjerana te uz dodatak kako su igrači nekoć bili više izolirani nego što su to danas Samovojska je rekao:

”Nekada su ta europska prvenstva bila daleko manje posjećena, danas je zanimanje radikalno veće nego što je to bilo puno ranije. Dovoljno je prisjetiti se koliko su prva europska prvenstva bila slabo posjećena. Sve se promijenilo.”

Podsjetimo, odigrano je 16 europskih prvenstava…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Dalić je naše nacionalno blago”

Komentirao je Samovojska i uspjehe hrvatske reprezentacije od samostalnosti do danas. Hrvatska je 1998. osvojila svoju prvu nogometnu medalju, broncu u Francuskoj.  Oči kao da su mu zasuzile kada se sjetio pokojnog Miroslava Blaževića, koji je Vatrene vodio na dva velika natjecanja, na Europskom prvenstvu u Engleskoj 1996. godine te na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998.

Naravno, pohvalio je izbornika Zlatka Dalića, kao i rezultate Vatrenih pod njegovom izborničkom palicom.

”Dalić? To je naše sad već nacionalno blago”, kazao je Samovojska te je konstatirao kako veći dio svijeta igra nogomet, na neki način povezan je s nogometom.

”Pa i papa Franjo voli nogomet, naš dragi Ivan Pavao II bio je nogometni navijač. Nogomet je volio i naš pokojni kardinal Franjo Kuharić, koji je i igrao u svom Krašiću”, rekao je vrlo emotivno Anton Samovojska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.