I dok se Francuzi spremaju za slavlje prije vremena očekuju se velike mjere sigurnosti za finale Eura

Foto: Twitter

Večeras od 21 sat počinje posljednji čin jednomjesečne sportske drame u Francuskoj, dakle, za samo nekoliko sati saznati ćemo pobjednika još jednog Europskog prvenstva. Nakon čega se najbolji europski nogometaši okreću prema Ligi prvaka i novom kvalifikacijskom ciklusu, za još jedno veliko nogometno natjecanje. Naime, za manje od dvije godine u Rusiji se igra Svjetsko nogometno prvenstvo. Kako vrijeme brzo prolazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, pustimo bližu budućnost, okrenimo se sadašnjosti. Naime, finale se igra u pariškom predgrađu Saint-Denis, na stadionu Stade de France, koji prima oko 80 000 gledatelja.  Tko će u konačnici ponijeti pokal pobjednika Europskog prvenstva, Francuska treći ili Portugal prvi puta? Ako se pita francuske medije oni uopće ne sumnjaju u pobjedu svoje reprezentacije.

Prije finala, i to danima prije, traju pripreme za samo finale, pogotovo one sigurnosne, Francuzi još pamte nemile terorističke napade na Pariz, srećom, dosad je Euro sa sigurnosnog aspekta prošao gotovo savršeno, mada je, reći će mnogi, cijelo Europsko prvenstvo bilo na relativno niskoj sigurnosnoj razini. Ne treba smetnuti s uma kako su zapravo Francusku preplavili agenti i policajci u civilu. Njih teško možete vidjeti, ali tu su, naokolo.

Francuzi su odlučili pojačati osiguranje samog finala, kako bi posljednji čin prošao savršeno, kao što je to bilo dosad, ako zanemarimo divljanje huligana i šačicu napadača na hrvatsku nogometnu reprezentaciju, nije bilo većih incidenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupno će 4800 policajaca i specijalnih postrojbi održavati mir i red u francuskoj metropoli, pišu francuski mediji, svi se očito spremaju za slavlje. Tako se radi ražanj iako je zec, odnosno Ronaldo, još uvijek u šumi.

Oko samog stadiona bit će raspoređeno 1300 policajaca te u fan zonama oko simbola Pariza, Eiffelovog tornja njih 1400, u javnim prijevoznim sredstvima 700 te dvostruko više na Champs Élyséesu. Pariz očekuje da će to biti mjesto najvećeg okupljanja i najvećeg slavlja. Iako će i samo slavlje biti ograničeno.

Što ako Portugal osvoji naslov?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznato je da u Francuskoj postoji velika portugalska zajednica, očekuje se da će veliki broj Portugalaca biti na ulicama Pariza i oni očekuju pobjedu, i oni imaju svoju računicu, njih ne zanima slavlje Francuza koje je počelo prije samog finala Europskog prvenstva. Zbog toga je donesena odluka da iz sigurnosnih razloga, pa čak ni u slučaju francuskog trijumfa, neće biti uobičajenog slavlja na koje je Pariz navikao i kako je slavio davne 1998. kada su predvođeni Zinedine Zidaneom postali svjetski prvaci.  Drugim riječima neće biti prolaska reprezentacije kroz Champs Elysees u ponedjeljak, što brojni Francuzi nisu primili s oduševljenjem. Francuska policija očito ništa ne želi na kraju prepustiti slučajnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.