Sjajna igra: Modrić, Mbappe i Griezmann glavni kandidati za Zlatnu loptu

Foto: fah

Premda uporno već danima ponavlja kako ga individualne nagrade ne zanimaju, kapetan hrvatske reprezentacije Luka Modrić jedan je od glavnih kandidata za Zlatnu loptu koja se dodijeljuje najboljem igraču svjetskog prvenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ne razmišljam o tome, najvažniji mi je uspjeh reprezentacije, želimo napraviti nešto veliko. Pojedinačne nagrade mi nisu važne. One su vrijedne, ali ne razmišljam o njima,” kazao je Luka.

Modrić je na ovom prvenstvu jedini tri puta biran za igrača utakmice. Nagradu je dobio nakon Nigerije, Argentine i Rusije. Njegovi najveći konkurenti su Francuzi Kylian Mbappe i Antoine Griezmann, a obojica su po dva puta birani za igrača utakmice. Dio stručnjaka u krug kandidata za “Zlatnu loptu” bira i engleskog napadača Harryja Kanea, trenutačo prvog strijelac prvenstva sa šest golova.

Za hrvatskog izbornika Zlatka Dalića nema dvojbe tko bi trebao osvojiti nagradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Bio bi sretan kada bi Luka dobio Zlatnu loptu. U klupskoj karijeri je osvojio sve što se može osvojiti. Sjajan je igrač i mislim da je svojim igrama u Rusiji zaslužio nagradu.”

S njim se složio i Ivan Rakitić.

“‘Uvjeren sam da je naš kapetan zaslužio Zlatnu loptu. Nadamo se da će žiri tako odlučiti,” poručio je Raketa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nekoliko dana i španjolski sportski dnevnik je ‘raspalio’ naslov “‘Modrić zaslužuje finale, titulu i Zlatnu loptu”.

I španjolski AS se divi Luki Modriću.

“Svjetsko prvenstvo ima novog heroja, Modrića, koj bi mogao biti nagrađen Zlatnom loptom.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O pobjedniku će odlučiti FIFA-ina komisija u kojoj su srpski stručnjak Bora Milutinović (73), Brazilac Carlos Alberto Parreira (75), Nizozemac Marco van Basten (53), Nigerijac Emmanuel Amunike (47) i Škot Andy Roxburg (74).

Milutinović je vodio čak pet reprezentacija na pet uzastopnih mundijala (Meksiko 1986., Kostariku 1990., SAD 1994., Nigeriju 1998. i Kinu 2002.) Bora Milutinović (73), Parreira je bio izbornik na čak šest SP-a (Kuvajt 1982., UAE 1990., Brazil je 1994., Saudijska Arabija 1998., Brazil 2006. i JA2010.), Van Basten je jedan od najboljih nizozemskih napadača svih vremena, baš kao i Nigerijac Amunike (47), dok je Roxburg bivši škotski reprezentativac i trener.

Na britanskim kladionicama najviše izgleda ima Kylian Mbappe, a nakon njega naš Luka, te Francuz Antoine Griezmann.

U sadašnjem obliku ‘Zlatna lopta’ se dodijeljuje od SP-a u Španjolskoj 1982. godine kada je najboljim igračem proglašen Talijan Paulo Rossi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dosadašnjih 20 svjetskih prvenstava niti jedan igrač nije uspio dva puta osvojiti nagradu za najboljeg igrača turnira.

Najbliži tome bio je legendarni brazilski napadač Ronaldo koji je ‘Zlatnu loptu’ osvojio 1998. u Francuskoj, a korak do nagrade bio je i četiri godine kasnije u Japanu i Južnoj Koreji.

Ronaldo je nagradu osvojio 1998. godine na prvenstvu na kojem je Brazil bio drugi iza Francuske, dok je četiri godine kasnije usprkos brazilskom slavlju ‘Zlatnu loptu’ osvojio vratar njemačke vrste Oliver Kahn.

Brazil je na tom prvenstvu osvojio prvo mjesto, Ronaldo je bio najbolji strijelac turnira s osam golova, potigao je oba gola u finalu, ali je nagrada pripala Kahnu koji je ‘elf’ dovukao do finala.

Dobitnici “Zlatne lopte”:
1982 – Paolo Rossi (Italija)
1986 – Diego Maradona (Argentina)
1990 – Salvatore Schillaci (Italija)
1994 – Romario (Brazil)
1998 – Ronaldo (Brazil)
2002 – Oliver Kahn (Njemčaka)
2006 – Zinedine Zidane (Francuska)
2010 – Diego Forlan (Urugvaj)
2014 – Lionel Messi (Argentina)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.