Sjajna sezona hrvatskih skijaša i skijašica u Svjetskom kupu, ipak rekord je još daleko

skijaša skijanja
Foto: fah, snimka zaslona, montaža narod.hr

Skijaška karavana ulazi polako u svoju treću i posljednju fazu. Bolje rečeno, nakon predstojećeg vikenda, kada su na rasporedu četiri skijaške utrke, a koje su Hrvatima zanimljive zbog hrvatskih skijaša i skijašica, ući ćemo i u posljednju trećinu ovosezonskog Svjetskog kupa. Usprkos brojnim izlijetanjima i ispadanjima, a posebno se to odnosi na trenutno najbolju hrvatsku skijašicu Zrinku Ljutić, hrvatski skijaši i skijašice imaju sjajne rezultate ove sezone. Srećom, naše predstavnice i predstavnici pošteđeni su ozbiljnijih ozljeda, a kojih je ove sezone itekako puno bilo. Osnovni preduvjet za uspješnu sezonu je naravno zdravlje, uz dobre pripreme. Hrvatski skijaši i skijašice zajedno, gledajući kao naciju, osvojili su u dosadašnjem dijelu sezone preko 1000 bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da je sezona još uvijek u punom jeku, realno je očekivati, uz malo sreće, da će Hrvatice i Hrvati zajedno za svoju zemlju osvojiti više od 1500 bodova. To je sjajan rezultat s obzirom koliko naša zemlja ima skijališta, koliko ulažemo u skijanje i kakve uvjete imaju naši skijaši i skijašice. Podsjetimo, ove sezone nakon dugo vremena nije održana ni Snježna kraljica na Sljemenu. Na njoj su, u pravilu, naši predstavnici ostvarivali solidne, pa i odlične rezultate.

Davno je bila najuspješnija sezona

Najuspješnija hrvatska skijaška sezona bila je 2005./2006., kada je osvojeno preko 2500 bodova. Ukupna pobjednica Svjetskog kupa i osvajačica velikog Kristalnog globusa bila je najbolja hrvatska sportašica svih vremena – Janica Kostelić. Naravno, uz Janicu, koja je osvojila tada više od 1300 bodova, svoj veliki obol dali su i ostali naši skijašice i skijaši.  Ivica Kostelić, Ana Jelušić, Nika Fleiss…

> Ljutić: Iznenađena sam tim napretkom u veleslalomu

Podsjetimo, ove sezone, naše skijašice i skijaši zasad imaju četiri postolja. Leona Popović drugo mjesto u slalomu, isto kao i Zrinka Ljutić. I drugo i treće mjesto u veleslalomu Filipa Zubčića. Zasad još uvijek ove sezone Hrvatice i Hrvati nisu stigli do najvišeg postolja, međutim, ima vremena. Recimo kako u svojoj karijeri Filip Zubčić ima tri pobjede. No, hrvatske skijašice nisu ostvarile niti jednu pobjedu još od vremena Janice Kostelić i 2006. godine, koja je ujedno i jedina od Hrvatica s pobjedama u Svjetskom kupu. No, pitanje je vremena kad će do pobjede doći bilo Zrinka, bilo Leona. Vrijeme je pred njima s obzirom da Zrinka Ljutić ima 20, a Leona Popović 26. godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bodovno stanje naših skijaša i skijašica

Što se tiče hrvatskih skijaša, Filip Zubčić u veleslalomu je na 2. mjestu s 285 bodova, a u slalomu na 32. sa 36 bodova. U ukupnom poretku Svjetskog kupa na 12. mjestu ima 321 bod.

Samuel Kolega je na 18. mjestu u slalomu sa 108 bodova, a u Svjetskom kupu na 50. mjestu te ima 108 bodova.

Istok Rodeš u slalomu je 25. sa 69 bodova, a u ukupnom poretku Svjetskog kupa je 70. sa 69 bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zrinka Ljutić se zadržala na osmom mjestu u redoslijedu najboljih veleslalomašica s ukupno 213 bodova, dok je u slalomu 12. s 161 bodom. Ukupno u Svjetskom kupu je 15. s 374 boda.

Leona Popović u slalomu je 10. sa 163 boda. U ukupnom poretku Svjetskog kupa je 34. sa 163 boda.

To znači da hrvatski skijaši i skijašice do sada imaju 1035 bodova u Svjetskom kupu.
Sljedeći nastup u Svjetskom kupu, kako Zrinka, tako i Leona Popović, imat će 10. i 11. veljače u Andori, gdje su na rasporedu slalom i veleslalom. 10. i 11. veljače su na skijalištu Bansko na rasporedu veleslalom i slalom za muškarce. Naravno, ukoliko zbog vremenskih neprilika, a s obzirom na visoke temperature, ne dođe do odgode ili otkazivanja tih utrka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.