Što im točno sve smeta: Nakon novog udara FIFA-e ima li izlaza i tko je kriv?

Foto: fah

Za početak ponovimo, FIFA je otvorila disciplinski postupak protiv saveza Hrvatske i Kosova navodno zbog skandiranja “Ubij Srbina” na stadionu Loro Borići u Skadru, tijekom kvalifikacijske utakmice za SP 2018.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FIFA pokrenula disciplinski postupak protiv Hrvatske i Kosova zbog skandiranja ‘Ubij, ubij Srbina…’

Nažalost, Hrvatski nogometni savez zbog raznih huliganskih ispada, ali i zbog načina na koji se vodi HNS, kao i zbog isto tako raznih poluinformacija kojima pojedini mediji, ne samo mediji nego i neobjektivni promatrači dvostrukih kriterija, idu prema hrvatskom nogometu, plaćao je jako puno kazni, očito će plaćati još više. Tribine nam zjape prazne, Vatreni igraju u sablasnom ambijentu… Gdje je ovome kraj?

Nije, naravno, sve počelo u Saint Etiennu prije nekoliko mjeseci kada je skupina provokatora pokušala izazvati prekid utakmice na Euru između Hrvatske i Češke (2:2), geneza problema puno je dublja, povijest daleko složenija. No, jedno je sigurno, hrvatski nogomet pleše na rubu godinama. Nema reakcije društva, institucije ne funkcioniraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski nogometni savez nije bio organizator utakmice u Skadru, pitanje koliko će FIFA imati razumijevanja za HNS u svezi spomenute činjenice. Ne vjerujemo da će to puno utjecati na odluku. Hrvatska nogometna reprezentacija zbog svega, zbog huligana, zbog puno toga što je upleteno u nogomet a čemu u nogometu nije mjesto, igra već duže vrijeme pred praznim tribinama, bez onih najvažnijih – pravih navijača. Kako sada izgleda takva će se situacija nastaviti. Dokle?

Naime, od ožujka 2015. godine i susreta s Norveškom na Maksimiru reprezentacija Hrvatske nije odigrala službenu utakmicu pred otvorenim gledalištem. Što nam to govori? Jesu li samo krivi navijači, huligani, jesu li krivi i dužnosnici HNS-a? Je li možda kriva i bivša Vlada Zorana Milanovića i bivši ministar Željko Jovanović koji je, podsjetimo, govorio o močvari, isušivanju nogometne močvare, a onda se, figurativno rečeno, u takvoj navodnoj močvari udavio? Isplivao je tek kontroverzni Zoran Stevanović. Nakon čega su kazne FIFA-e i UEFA-e postale još drastičnije.

I nije sve počelo sa svastikom na Poljudu, iako se tada zakotrljala lavina, jače i opakije nego ikad dotad. Zašto krivci nisu pronađeni, tko su “umjetnici” koji su na Poljudu uoči velikog derbija Hrvatska-Italija (1:1) nacrtali zloglasnu svastiku? Bivši ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić puno je toga obećavao, ispunio nije puno, krivci nisu pronađeni, nadzornim kamerama unatoč.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi se slažu da se zapravo u Splitu radilo o NAMJERNOM udaru na hrvatsku nogometnu reprezentaciju, udaru koji ima najmanje veze sa sportom. Nakon slučaja svastika tribine su zatvorene i u idućoj utakmici protiv Bugarske u Zagrebu. Dogodila se nakon svega pomalo paranoična situacija te je Savez u strahu od novih “umjetničkih” performansa zabranio odlazak navijača na gostovanja, iako se, naravno, teško tako nešto doista može zabraniti. Nažalost, i tada su iz FIFA-e nastavili po starom, počeli su im smetati i obični hrvatski transparenti, pa i onaj koji je bio posvećen Vukovaru. Hrvatska će iduću utakmicu, dakle, početkom 11. mjeseca, protiv Islanda u kvalifikacijama za SP, igrati na sablasno praznom Maksimiru. Kako vidimo nije gotovo.

Nažalost, spomenuli smo medije. Naravno, neki, ne generaliziramo, mediji, portali, itekako imaju prljave ruke do lakta u ovim sankcijama kojima FIFA bombardira hrvatski nogomet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.