Smiješna kazna Crvenoj zvezdi: Pod svaku cijenu spasiti jugo – ligu!

Foto: fah

Kako smo već pisali zbog kaotične situacije za vrijeme majstorice finala besmislene košarkaške regionalne ABA lige vodstvo te lige izreklo je Crvenoj zvezdi najtežu kaznu u povijesti regionalne lige. Naime, Disciplinski sudac ABA lige, Saša Pavličić, kaznio je Crvenu zvezdu s 35 tisuća eura, radi se o najtežoj financijskoj kazni u povijesti ABA lige, nadalje, beogradski klub morati će igrati prve dvije utakmice iduće sezone pred praznim tribinama, a na sljedeće tri će u dvorani moći biti prisutni samo žene i muška djeca do 14 godina starosti. Sličnu je kaznu dobio i Fenerbahče u Turskoj prije nekoliko godina. I tu svaka sličnost sa Turskom i Fenerbahčeom prestaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smiješna kazna Crvenoj zvezdi: Hoćemo li i dalje u regionalnoj ligi na tribinama gledati slike Mladića, Karadžića, Draže Mihailovića…?

No, Crvenoj zvezdi ostaje trofej pobjednika ABA lige, iako je za kaos u Beogradu i ponašanje navijača Zvezde kriv sam klub, koji godinama tolerira divljanje Delija te dopušta unošenje u dvoranu transparenata koji veličaju ratne zločince, unošenje slika ratnih zločinaca… Kazna koju je dobila Zvezda, a bez da joj je oduzet trofej te da su je izbacili iz lige, smiješna je kazna, koliko god se prodavači magle trudili uvjeriti sve ostale u suprotno. Slijede žalbe, smanjenje kazne, a onda sve po starom.  Zapravo, ovakva ”rigorozna” kazna tek je pokušaj da se privremeno zaustavi opravdani gnjev u Crnoj Gori zbog ponašanja navijača Zvezde u Beogradu, u majstorici finala ABA lige, kao i tijekom čitave finalne serije. Drugim riječima, riječ je o kupovini vremena. Međutim, ima li vremena, kad već nema potrebe, regionalna liga, koja napokon puca po šavovima?

Hoćemo li i na idućim utakmicama ABA lige viđati fotografije s likom Draže Mihailović, s likom Ratka Mladića? I kad će Crvena zvezda zbog toga biti kažnjena, kad će hrvatski klubovi koji igraju tu besmislenu ligu napustiti parket zbog takvog ponašanja navijača Zvezde, Partizana i kad će zbog toga suci prekinuti utakmicu?  Kad će Crvena zvezda Delijama oduzimati fotografije i transparente na ulazu u dvoranu? Crnogorska Budućnost svakako neće biti zadovoljna ovakvom kaznom Crvenoj zvezdi s obzirom da oni žele ponavljanje finalne serije ili će, barem su tako najavili, istupiti iz lige. Bit će zanimljivo pratiti hoće li doista imati hrabrosti istupiti iz regionalne lige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teško se oteti dojmu kako vodstvo te besmislene lige, koja je unazadila hrvatsku košarku, zaista vjeruje da ima ogroman autoritet nad klubovima koji već najavljuju istupanje iz lige. Kako će vodstvo ABA lige kazniti primjerice Budućnost iz Podgorice ako ona odluči, kako su i najavili u Crnoj Gori, istupiti iz lige?

Naime, autoritet vodstvo ABA lige crpi iz klubova koji igraju takvu ligu, koja uglavnom postoji kako bi neki i dalje živjeli u uvjerenju da su moćni europski košarkaški divovi, nažalost, dok čitav svijet ide naprijed, krupnim koracima, barem kad je sport u pitanju, vodstvo ABA lige živi u osamdesetima prošlog stoljeća. Doista neki od njih vjeruju da u ABA ligi igraju klubovi koji su u stanju danas ponoviti rezultate Cibone, Jugoplastike… osamdesetih. Nisu hrvatski klubovi tako daleko od europskih trofeja zato što je, kako neki tvrde, hrvatsko prvenstvo slabo, već zato što je Hrvatska ostala u osamdesetima dok je čitav svijet odavno zakoračio u 21. stoljeće.

Neće pomoći regionalna liga, koliko god iluzionisti uvjeravali u suprotno, hrvatskoj košarci, hrvatskom klupskom sportu, našim klubovima u Europi, može pomoći samo gospodarsko jačanje zemlje, napredak, koji je teško očekivati udruživanjem sa slabijima od sebe. Kad se početkom devedesetih ”sanjala Europska unija”, tada Europska zajednica, sanjalo se o standardu kakav imaju razvijene članice EU, a ne ponovno vraćanje u ”blagostanje” osamdesetih, u vrijeme kad se iseljavalo, bježalo iz zemlje, kada se tražio bolji život daleko od vlastitog doma i kad se u redovima, s bonovima u rukama, čekalo na benzin, pa čak i na osnovne potrepštine. I da, u ”zlatnim osamdesetima” komunisti su i dalje nekažnjeno ubijali diljem Europe i svijeta, UDB-a se ponašala kao legalna teroristička organizacija.  Što su onda bili oni koji su bili na čelu UDB-e i takve države?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, kao da i danas živimo ”zlatne osamdesete”, gospodarski, pa i ideološki. I danas narod odlazi, bježi… UDB-a je također tu negdje, prisutna. Ujedinjeni smo ponovno, ovog puta pod stijegom Ratka Mladića, Draže Mihailovića, Radovana Karadžića i ostalih zlikovaca koji nam se smješe s tribina…

Komunistički režim silom je uspio osamdesetih zadržati, s obzirom da su donijeli takva pravila, vrhunske sportaše u zemlji do 28 godine, međutim, to u 21. stoljeću nije moguće.  Silom više nije moguće zadržati ni regionalnu ligu, kad to shvate hrvatski klubovi nadajmo se da neće biti prekasno za hrvatsku košarku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.