Španjolci tuže Le Monde koji je osumnjičio Gasola za doping

Španjolski Savjet za sport (CSD) najavio je sudsku tužbu protiv francuskog lista Le Monde zbog teksta u kojem se španjolskog košarkaša Paua Gasola sumnjiči za doping.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Učinit ćemo sve kako bi ova moralna mizerija odgovarala pred sudom za svoje tvrdnje,” kazao je predsjednik CSD-a Miguel Cardenal, dodavši kako je Gasol ‘brend španjolske košarke, ali i cijele zemlje’.

“Gasol je prošao bezbrojne antidoping kontrole u Španjolskoj i inozemstvu. U pitanju je prestiž španjolskog sporta,” dodao je Cardenal.

Sporni tekst u kojem se Gasol sumnjiči za doping naslovljen je kao “Tajne iz mladosti Pau Gasola”. U njemu se aludira na veze igrača i liječnika Nicolasa Terradosa kojem je bilo suđeno u dopinškoj aferi ‘Festina’, ali je na kraju oslobođen svih optužbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolska je na nedavnom europskom prvernstvu osvojila zlatnu medalju, a Gasol je proglašen za najkorisnijeg igrača (MVP) turnira.

Prije nekoliko godina i poznati francuski tenisač Yannick Noah je u kolumni u Le Mondu optužio španjolske sportaše za doping. Danas 55-godišnji pjevač i otac NBA zvijezde Chicago Bullsa Joakima Noaha (26), u svijetu tenisa najpoznatiji kao posljednji francuski osvajač Roland Garrosa 1983. godine, prozvao je nogometaše, košarkaše, tenisače i poznatog biciklista Alberta Contadora.

“Španjolci trče brže od svih. Daleko su čvršći i ostalima ostavljaju samo mrvice. Svi smo mi drugi u odnosu na njih patuljci. Imali su u Španjolskoj “aferu Fuentes”, liječnika koji je izazvao najveću dopinšku aferu u povijesti. No, Španjolci su slučaj zataškali Danas je, izgleda, svijet sporta kao u filmu Asterix na Olimpijskim igrama. Ako vam druid pripravi čaroban napitak, pobijedit ćete. U konkretnom slučaju, čini se da su svi Španjolci, poput Obelixa, pali u druidov lonac s čarobnim napitkom,” kazao je tada Noah.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo, na udaru francuskih medija našla se i Barcelona koju je Le Monde doveo u vezu s dopingom. Zbog serije tekstova Le Monde je izgubio sudsku parnicu od Barcelone i morao je platiti 300.000 eura odštete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.