Španjolski nogometaši ne samo da ne žele igrati nego ne žele ni trenirati: Očekuju li ipak da im stotine tisuća eura mjesečno sjeda na račune?

Foto: fah

Kako smo već pisali navodno je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) od UEFA-e, koja je sve to demantirala, zatražila da se nogomet ne igra ni ove, ali ni sljedeće godine, što bi, ako bi se to pokazalo točnim, ”ubilo” nogomet kakav poznajemo i što bi, uništilo karijere brojnim nogometašima. Dakle, takav, slobodno možemo reći nebulozni, zahtjev kada bi se i pojavio UEFA ne bi prihvatila, jer to ne bi ni mogla prihvatiti. Naime, vrhunski nogomet, vrhunski sport općenito, nije samo sport, nije samo teren na kojem 22 nogometaša guraju loptu pa tko je više puta ugura u mrežu, kako to neki pojednostavljuju, već je itekako povezan s gospodarstvom, vrti se ogroman novac, i preveliki, a gdje je ogroman novac, tu je poveći porez, tu su ostale djelatnosti koje se na sport naslanjaju…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, vratimo se najnovijim informacijama vezanim uz pandemiju koronavirusa. Španjolski nogometaši, kako je priopćio Sindikat španjolskih nogometaša (AFE), ne žele ni trenirati, a kamoli igrati nogomet, pa čak i bez nazočnosti gledatelja, dok postoji opasnost od koronavirusa, ali žele primati plaće, koje nisu plaće ”običnih” radnika, već milijunski ugovori koje bi trebalo ispoštivati. Kako? Na koji način, ako nema utakmica, ako nema novaca od sponzora, od TV prava, od ulaznica?  Sjediti doma i primati na bankovne račune milijune eura nije realno. Možda bi se španjolski nogometaši mogli, dok pauziraju, baviti nekim drugim poslom, koji nije toliko rizičan, recimo vrtlarstvom, voćarstvom, u prirodi, od toga se ne može živjeti životom kojim su navikli, ali se može živjeti pristojno?

Kako smo već jednim dijelom spomenuli kapetani 42 kluba prve i druge lige u utorak su održali videokonferenciju s AFE-om i razgovarali oko uvjeta povratka na posao.

S obzirom na to da je španjolski premijer Pedro Sanchez najavio ublažavanje ograničenja kretanja stanovnika za drugu polovicu svibnja, La Liga želi da se igrači tada vrate na treninge na stadionima zatvorenima za publiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”AFE, međutim, smatra da je to prerano, jer Španjolska s 205.000 pozitivnih osoba na koronavirus ima najviše zaraženih u Europi, a nakon Italije i najviše preminulih”, prenosi portal 24 sata.

‘Zdravlje je bila glavna tema našeg sastanka i u tom aspektu postoji apsolutno jedinstvo među nama. Igrači žele da ministarstvo zdravstva da konačnu odluku o tome kada ćemo moći trenirati i igrati ”, navodi se u priopćenju AFE-a.

Dakako, sve je to točno, no, točno je isto tako da bi u tom slučaju i nogometaši trebali dijeliti sudbinu ljudi koji su, nažalost, ili ostali bez posla ili su im poslodavci smanjili plaće. Za nekoliko mjeseci, ako ovako kako je sada u Španjolskoj ostane, minimalac, a kasnije u ”nadničare”, da malo karikiramo, jer živimo u vremenu apsurda. Na nekim događanjima, komemoracijama, socijalna distanca nije potrebna, dok su one druge komemoracija otkazane, zabranjene… No, pustimo to, vratimo se temi, nije ”sramota” raditi pošten posao, o kakvom god se poslu radilo, ako se prema poslu jednako pošteno odnosite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako smo već pisali La Liga još uvijek gaji nadu da bi se prvenstvena sezona nastaviti u lipnju i završiti u srpnju, međutim, još uvijek nije usuglašen čak ni datum kada bi se trebali nogometaši vratiti treninzima, kao ni datum nastavka prvenstva, koje je prekinuto zbog pandemije 13. ožujka. Ministarstvo zdravstva bi trebalo naposljetku donijeti konačnu odluku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.