Spektakl Torcide na Poljudu: Zašto Hajduk ne može igrati hrvatsku ligu kao protiv Evertona?

Foto: fah

Nogometaši Hajduka su u spektakularnoj atmosferi, pred 35 000 gledatelja, odigrali 1:1 protiv Evertona i, nažalost, s obzirom na rezultat iz prve utakmice (2:0 za engleski klub) ostali bez grupne faze Europske lige. Bez obzira na ispadanje Vlašić i ostali odigrali su najbolju utakmicu sezone. Podsjetimo, na važnu ‘sitnicu’, Hajduk se Evertonu suprotstavio bez najboljeg strijelca prošle sezone – Futacsa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajduk je pokazao zavidan tempo, što samo dokazuje kako je trener Joan Carrillo napravio dobar posao ovog ljeta odlično pripremivši igrače koji su protiv Evertona nedostatak kvalitete nadoknadili fanatičnom borbenošću i neumornim trčanjem.  ”Kad bi Hajduk igrao ovako u HNL-u, ovakvim tempom, prošetao bi se hrvatskim prvenstvom”, pišu pojedini hrvatski mediji. Sasvim sigurno, posebno nakon anemičnih 180 minuta Dinama protiv albanskog Skenderbeua te odlaska nekoliko ključnih igrača Rijeke s Rujevice.

Nažalost, po navijače Hajduka, po Torcidu koja je protiv Evertona pokazala što znači kada vam momčad ima 12. igrača uza sebe, makar on bio i na tribinama, ovako se ne može igrati stalno. Ne samo zato što je to fizički i psihički izuzetno zahtjevno, neki će reći i nemoguće, nego i zato što atmosferu kakvu je sinoć imao Hajduka nije moguće ponavljati iz utakmice u utakmicu. Primjerice, Hajduk je na Maksimiru poražen od Dinama praktički bez ispaljenog metka, ni traga borbenosti, fanatizmu i pristupu kakav smo sinoć vidjeli.

Prvenstva se ne osvajaju isključivo fanatizmom i nevjerojatnom borbenošću, potrebna je i kvaliteta. Baš i zbog toga postoji stara nogometna izreka koja kaže kako se prvenstva osvajaju na ‘‘malim utakmicama…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamo je u bivšoj Jugoslaviji uglavnom dobro igrao derbije, pa i odlično, imao čak i ukupno gledajući pozitivan skor s beogradskom Crvenom zvezdom, međutim, osvojio je tek četiri naslova prvaka. Ako su tri naslova Dinamu ukradena od strane komunističkog režima, a vjerojatno jesu, i kad ih pridodamo to je malo…

Drugim riječima, u pravu su oni koji tvrde da prvenstva osvajaju momčadi, ne samo pojedinci, ali momčadi koje posjeduju unutar sebe i individualnu kvalitetu.  Hajduk bi, ukoliko ostane na okupu ova momčad, ovi igrači, predvođeni Vlašićem te Antom Ercegom, za godinu – dvije mogao i više od hrvatske titule. Mogli bi Splićani ponovno, nakon dva i nešto desetljeća, do europskog proljeća.

Hajduk je godinama, pa i protiv Evertona, ispadao zahvaljujući velikim, neki bi rekli tragičnim, pogreškama pojedinaca. Je li Hajduk ispao od Evertona isključivo zbog pogreške golmana Stipice? Naravno da nije. Golman je Hajduka spasio u prvoj utakmici od općeg nogometnog potopa, moglo je biti i 5:0 poslije samo prvog poluvremena Goodison Parku. Fanatizam, borbenost do iznemoglosti, neizbježno vodi do nedostatka koncentracije, a onda i, naravno, do pogreške. Primjerice, da je Hajduk kvalitetom bio ravnopravan Evertonu, uz onakav pristup, onakvu podršku navijača, zgazio bi ih…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.