Ako steknu prednost male su šanse da se izvučete: Može li Hrvatska protiv Španjolske napraviti ‘korak više’ od Brazila?

Foto: fah

Pobjedom protiv Egipta u osmini finala Svjetskog prvenstva hrvatska rukometna reprezentacija izbjegla je sudbinu velikih favorita, poput Njemačke ili Danske, europskih i olimpijskih prvaka, obje te reprezentacije ispale su već na početku nokaut faze, Španjolska, idući hrvatski protivnik, dosta se dugo mučila s Brazilcima. Naravno, prvi korak u nokaut fazu, probijanje leda, uvijek je i najteži korak nakon čega forma favorita uglavnom raste. Nakon ispadanja Njemačke i Danske mnogi će uz Francusku, možda i Švedsku, upravo Španjolsku proglasiti najvećim favoritom Svjetskog prvenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Večeras u 20.45 u francuskom Montpellieru, Hrvatska će se suprotstaviti Španjolcima u lovu za svjetsko polufinale. Većina medija Španjolsku je, ne bez razloga, proglasila velikim favoritom. Hrvatska oslabljena brojnim ozljedama traži put do iznenađenja, uz prisjećanje na posljednji međusobni susret prije točno godinu dana kada su Španjolci u polufinalu Europskog prvenstva s četiri pogodaka razlike svladali Hrvatsku ponajprije zahvaljujući katastrofalnoj igri Babićevih izabranika u prvom poluvremenu.

Podsjetimo, Španjolska je do četvrtfinala Svjetskog prvenstva stigla bez poraza, pobijedili su redom Sloveniju, Makedoniju, Island, Tunis, Angolu i Brazil, kako smo rekli baš je Brazil namučio Španjolsku, koja je tek preokretom izborila plasman među osam na svijetu. Ako je mogao Brazil može li Hrvatska i još k tome može li napraviti taj presudni korak i izbaciti favoriziranu Španjolsku, koja i dalje igra svoju standardnu 6-0 obranu? Vrata Španjolske čuva najbolji tandem Svjetskog prvenstva, velika Barcelonina zvijezda Gonzalo Perez de Vargas te Rodrigo Corrales iz Wisle, radi se o golmanu koji je zapravo već u PSG-u, klubu koji kupuje samo najskuplje zadnjih godina. Oba golmana su u prosjeku na 35 posto obrana. Ako Španjolci imaju zvijezde na golu Hrvatska ima možda i najveće iznenađenje Željka Babića, protiv Egipta sjajnog Ivana Pešića,

Možda i najveće oružje Španjolske, uz sjajne golmane, su jednako sjajna krila najbolji strijelac španjolske rukometne reprezentacije Valero Rivera (34 gola) i Angel Fernandez (18 golova), dok na desnom krilu dominiraju i Victor Tomas (12 golova) te David Balaguer (27 golova). Podsjetimo, posljednji igrač kojeg smo spomenuli je zapravo suigrač našeg Matulića u Nantesu. Matulić i zbog kvalitete Španjolca ne igra onoliko koliko se možda nadao.  Iako je vanjska linija Španjolske manje eksponirana, reći će neki, ne smije se zanemariti činjenica da se naš protivnik može pohvaliti sjajnim mladim ali i iskusnim igračima.  Na lijevoj je strani imamo Canellasa i Gonija. Canellas je inače suigrač našeg Luke Cindrića, koji na ovom turniru napokon pokazuje zašto izbornik Babić toliko vjeruje u njega. Kada smo spomenuli hrvatskog izbornika spomenimo i španjolskog sjajnog stručnjaka, iskusnog Jordija Riberu, koji je glavnu rolu povjerio iskusnom tandemu u vanjskoj liniji Raulu Entrerriosu i Daniju Sarmientu. Radi se prvenstveno o asistentima, razigravačima, koji uza sve to nerijetko ruše protivničke obrane sjajnim udarcima, glavni asistent španjolske momčadi je Eduardo Gurbindo, koji ima čak 20 asistencija, a samo četiri pogotka, za golove je zadužen fenomenalni Alex Dušebajev koji je zabio 16 golova uz vrlo dobru statistiku. Pivot je, naravno, najbolji dio momčadi, sjajni napadač Julen Aguinagaldea, s kojim zajedno u europskom prvaku Kielcu igraju Manuel Štrlek te Filip Ivić, jedina mana ovog velikog igrača leži u činjenici da zapravo i ne igra obranu, umjesto njega to čini Guardiola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakav, makar i letimični, pregled snage španjolske reprezentacije jasno govori zašto su naši večerašnji protivnici favoriti i zašto su najopasniji s krila te već tradicionalno brzih kontri, što su uostalom i demonstrirali na Europskom prvenstvu prije godinu dana kada su, kako smo spomenuli na početku, igrom “razbili” Hrvatsku u prvom poluvremenu. Protiv Španjolske se jako teško vraćati u utakmicu, i to treba imati na umu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.