Što bi Modrićev povratak donio HNL-u i koliko je to realno?

modrić
Foto: fah

Nakon samo nekoliko malo boljih utakmica i tek jedno odlično poluvrijeme, ono prvo protiv Hajduka u Kupu, Dinamo je preokrenuo situaciju te se itekako vratio u borbu za naslov prvaka. Iako, da je Hajduk nastavio u proljeća kao u jesenskom dijelu sezone prvenstvo je već moglo biti riješeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamov uzlet i naslov prvaka

Ne samo da su se Modri vratili u igru nego su danas, s obzirom na iskustvo osvajanja trofeja, s obzirom na širinu igračkog kadra, možda i najveći kandidati za naslov. Rijeka još uvijek drži prednost te u ovom trenutku ima pet bodova više od aktualnog prvaka, koji ima utakmicu manje. Dakle, potencijalno govorimo o svega dva boda razlike.

Dinamov uzlet najbolji je pokazatelj koliko je u sportu tanka linija između apatije i euforije, u situaciji u kojoj je Dinamo danas Hajduk je bio prije samo nekoliko tjedana, zapravo čak i u povoljnijoj, sigurno su ”Bili” držali vrh HNL-a.

Povratak zvijezda u HNL

Hajduk je vratio neke svoje zvijezde iz inozemstva, uzburkao ”duhove” na Poljudu, navijački puk doveo do usijanja s Ivanom Perišićem i prije toga Markom Livajom, međutim, zasad naslov nije ni na vidiku. Ivan Perišić vratio se ozlijeđen, Livaja duže vremena igra pod blokadama, iskreno, više ozlijeđen nego zdrav, potpuno spreman za ovakvu ludu završnicu prvenstva. Hajduk je vratio neke zvijezde, Rijeka je u HNL vratila Marka Pjacu, hoće li nešto slično uspjeti i Dinamu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Modri gađaju visoko i odmah u ”sridu”, najatraktivniju metu. Ima li danas u hrvatskom, pa čak i u europskom nogometu, igrača kakav je Luka Modrić, 39-godišnje legende koja je i dalje puna motiva te trenira kao da je tek stigao na Bernabeu? Posebna priča kada govorimo o Modriću svakako je reprezentativna priča, takva sportska bajka i takav doprinos svojoj reprezentaciji pamtit će se desetljećima nakon što Realov nogometni kralj objesi kopačke o klin. Modrić je najbolji hrvatski nogometaš svih vremena i sportski fenomen 21. stoljeća.

Kakva priča za HNL

Eventualno dovođenje Luke Modrića Dinamu ne bi donijelo ”’samo” u igračkom smislu izuzetno puno, donijelo bi mu još i više na europskoj sceni, prestiž kakav se teško može platiti novcem. Igrač koji je pokorio svijet s Realom, jedan od najboljih igrača svijeta 21. stoljeća u HNL-u.

Kakva priča za hrvatski nogomet, kakav dobitak za ligu koja tek treba zakoračiti korak više, preskočiti stepenicu koja vodi ka gornjem domu europskog nogometa. Naravno, da bi se to dogodilo Dinamu se na europskoj sceni trebaju pridružiti i ostali hrvatski klubovi, Hajduk, Rijeka, Osijek… Za to treba novac, i trebaju pojačanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sasvim je jasno kako HNL nikada neće moći parirati španjolskoj, engleskoj, njemačkoj, talijanskoj, francuskoj ligi, međutim, zašto se ne nadati ući u društvo jedne lige kakva je nizozemska liga? Ajax, Feyenoord, PSV… Hrvatski klubovi već su, i ovakvoj situaciji, u europskim kupovima izbacivali nizozemske klubove.

Danas utopija, sutra?

Naravno, iz ove perspektive radi se o utopiji, no prije pedesetak godina Hrvatska kao nezavisna država bila je utopija, tek san koji su sanjali oni rijetki, entuzijasti, oni koji više nisu među nama ili su izvan svakog ”mainstreama”. No to je neka druga tema, priča kojom ne želite uprljati hrvatski sport.

Kako smo već pisali Dinamo je zakupio cijelu stranicu u poznatoj španjolskoj, Realu bliskoj, Marci, stavljen je oglas s dresom Luke Modrića, njegovom “desetkom”, a sve uz hashtag #ImaloBiSmisla. I još jedan na španjolskom jeziku #TieneTodoElSentidoDelMundo. Neki će reći kako se radi o ne baš jeftinoj demagogiji, drugi se nadaju, usuđuju se sanjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može li samo emocija biti dovoljna?

Naravno, oglas, koliko bio skup i koliko god bio tek početak potencijalno velike priče hrvatskog nogometa ne znači puno i neće ostane li sve na oglasu rezultirati ničim osim jednodnevnom pažnjom u španjolskim medijima. Kada bi Modrić ima 30 godina jasno je kako od njegovog povratka ne bi bilo ništa ovako su šanse koliko toliko na Dinamovoj strani, ali nisu toliko realne kako to pokušavaju servirati ”hrvatski” mediji.

Naime, puno će toga ovisiti o Realu i Lukinoj želji da u slavnom španjolskom klubu završi karijeru. Uostalom Modrić je jedna od najvećih legendi najvećeg nogometnog kluba svih vremena, uz bok Ronaldu, Raulu, Di Stefanu, Figu, Casillasu, Hierru, Puskasu….

Puno se govori o emocijama, pokušava se kroz medije prodati priča kako je za povratak dovoljno to što je Luka Dinamovac, nažalost to neće biti dovoljno. Ne, nipošto ne govorimo o novcu, bitan je ali u Lukinom slučaju ne mora biti presudan. Primjerice, malo je vjerojatno da bi Ivan Perišić došao u Hajduk a da nije teško ozlijeđen te da u Tottenhamu igra u vrhunskoj formi?

Modrić je i danas željan dokazivanja, novih izazova

Modrić želi igrati na vrhunskoj sezoni još sezonu, dvije i kao takav, u takvoj ligi, završiti karijeru. U konkurenciji kakvu ima jedan Real i Modrić je bolji, borac koji voli izazove, koji voli natjecanja i koji se želi dokazivati, čak i danas, u konkurenciji dvostruko mlađih suigrača. HNL takav izazov ne bi mogao pružiti legendarnom kapetanu Vatrenih, koliko bi Modrić u HNL-u izdržao na razini kakvu ima danas?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijelomnica

Modrića u HNL može vratiti tek srce, ona emocija koju smo spomenuli, i Realovo tvrdoglavo odbijanje da decidirano odreže računa li na Luku Modrića i nakon što mu istekne ugovor i želi li u lov na Ligu prvaka sa jednim 39-godišnjakom. Luka ne broji godine, nakon 35. za Modrića kao da je vrijeme stalo, međutim, čelnici Reala daleko su od toga da bi se vodili emocijama, hladni biznismeni koji razmišljaju na pragmatičan način. Takav je nogomet danas – nemilosrdni posao. Na koji je način Manchester City došao do naslova prvaka Europe ako ne kupovinom, kupovinom i upornom kupovinom? Ukratko, imali su novac i na neki način, iako je to ružno za reći, kupili su Ligu prvaka. Dugo im je i trebalo.

Naravno, mogao bi Luka, i na to igra Zajec, presjeći kroz poruku kako mu je svega dosta, vratiti se gdje bi imao mir i poštovanje kakvo mu ni Real neće dati. No da li bi to bio Modrić kakvog znamo, jedan od najboljih veznjaka svijeta jednog od najboljih klubova svijeta? Koliko bi takav Modrić imao smisla i koliko bi to sam Modrić htio?

Na pitanje koliko bi Realu imalo smisla zadržati 39-godišnjaka ne postoji odgovor, Real ga ne želi dati, za Dinamo povratak 39-godišnjeg igrača, za hrvatski nogomet, mogla bi biti prijelomnica kakva se dugo čekala. Ivan Perišić za Hajduk je zaigrao nekoliko minuta, no kad je došao, praktički na štakama, temperatura u Splitu porasla je za dvadeset stupnjeva, i to bez Grete i ”klimatskih promjena”. Zamislite, makar i nakratko, HNL s Modrićem, Peiršićem, Petkovićem, Livajom, Rogom, eventualno Brekalom, Pjacom…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.