Što nam kaže završnica Lige prvaka? Hrvatska svjetska nogometna velesila!

Foto: fah

Zavšen je prvi krug četvrtfinala Lige prvaka, ”ludi” tjedan je iza nas glede najjače nogometne lige na svijetu. Najveće iznenađenje svakako je debakl Barcelone u Torinu, Juventus je, uz sjajnu igru Marija Mandžukića, slavio uvjerljivo 3:0, svi ostali rezultati, pobjede Reala, Atletica, Monaca u skladu su, više ili manje, s očekivanjem, iako neki tvrde da je trijumf francuske momčadi i Danijela Subašića u Dortmundu, u sjeni terorističkog udara, također iznenađenje. Je li iznenađenje pobjeda Modrića i Reala na gostovanju kod Bayerna teško je reći, ipak se radilo o derbiju LP-a, a derbiji su uvijek neizvjesni, pobjednika odlučuju detalji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska također ima razloga za zadovoljstvo nakon prvih četvrtfinalnih utakmica Lige prvaka, veliki broj Hrvata sudjelovalo je u borbama za plasman u polufinale te su neki od njih bili čak i u naslovnim ulogama, poput Luke Modrića ili već spomenutog Mandžukića i Danijela Subašića. Za Barcelonu je u Torinu, nažalost dosta loše, igrao dokapetan Vatrenih Ivan Rakitić. No, cijela momčad Barce, uključujući i glavnu zvijezdu Lionela Messija, igrala je ispod svake razine.

Hrvatska bi, s obzirom koliko naših igrača igra u vrhunskim klubovima Europe, mogla biti zastupljena u polufinalu čak i jače od jedne Argentine, Francuske, Portugala ili Italije, dakako, ako uzvrati ne donesu senzacionalne preokrete. Naime, Hrvatska bi u polufinalu Lige prvaka u sva četiri kluba mogla imati predstavnika, što će imati još jedino veliki Brazil, višestruki svjetski prvak. Podsjetimo, samo je osam zemalja u četvrtfinalu Lige prvaka dalo više od Hrvatske, što dovoljno govori o kvaliteti hrvatske nogometne reprezentacije. Nažalost, ne i o ukupnoj snazi hrvatskog nogometa. Hrvatska nogometna liga daleko je od završnica europskih kupova.

Blizu polufinalu su Juventus, Real i Monaco, koji su u prvim utakmicama ostvarili rezultate koje im daju veliku prednost ispred Barcelone, Bayerna i Borussije, Atletico je minimalno slavio u Madridu protiv Leicestera, bilo je 1:0. Naizgled minimalna prednost, no, Španjolci su pobijedili bez primljenog pogotka, a to može biti presudno. Englezi na domaćem terenu trebaju pobjedu od dva gola razlike za prolaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, ako u polufinale Lige prvaka odu Juventus, Monaco, Real i Atletico značilo bi da će čak šest Hrvata biti dio same završnice Lige prvaka. Redom, Mandžukić, Marko Pjaca, Modrić, Mateo Kovačić, Subašić i Šime Vrsaljko. Nažalost, svih šest neće igrati polufinale. Ozlijeđeni su Vrsaljko i Pjaca te sasvim sigurno neće biti na raspolaganju Simeoneu te Allegriju.

Što imaju drugi, veliki? Tako Francuzi imaju predstavnike u Atleticu, Monacu i Realu, dok Nijemci imaju isto to u Realu i Juventusu, uvijek su u ”manjku” u odnosu na Hrvatsku te Brazil.  Čak i ako bi Barcelona svladala Juventus s četiri gola razlike u uzvratu na Camp Nou ništa se ne bi promijenilo. Umjesto Mandžukića i Pjace hrvatske bi boje branio Ivan Rakitić, koji je prije dvije godine svojim pogotkom uvelike pomogao Barceloni u finalu najelitnijeg klupskog nogometnog natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.