Strahonja analizirao sporne situacije s polufinala Kupa

mario strahonja
Foto: snimka zaslona

Svega zbog čega volimo i ne volimo domaći nogomet bilo je na polufinalu Kupa između Rijeke i Osijeka. Bilo je lijepih poteza i trenerskog nadmudrivanja, ali i sudačkih pogrešaka i incidentnih situacija za vrijeme i nakon utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osijek je u prvome poluvremenu bio bolji i motiviraniji. Danijel Lončar startom na Alexandru Gorgonu, “iskušao” je u kakvoj je formi sudac Igor Pajač.

– Upravo taj start bio je plod nervozne i nekontrolirane utakmice, odnosno to je sve započelo u samom startu, točnije u četvrtoj minuti u kojoj je igrač Osijeka, po mojem mišljenju, trebao biti isključen. U ovim situacijama ne postoje olakotne okolnosti, u smislu da je igrač prvi došao do lopte. Imamo intenzitet i namjeru, dug i svjestan let igrača prema nozi i jedino ovo može rezultirati isključenjem. Ovo su inače situacije gdje se VAR treba oglasiti na temelju propuštenog incidenta, rekao je Mario Strahonja, sudački ekspert HRT-a

Obrana Rijeke bila je dosta nesigurna, a Osijek je bolju igru okrunio golom Petra Bočkaja, lijepo ga je proigrao Silva. Bočkaj je bio na putu da postane Osijekov heroj kad je početkom drugog poluvremena kaznio pogrešku vratara Pandura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Činilo se da je Osijek na dobrom putu da se pridruži Lokomotivi u finalu 1. kolovoza u Šibeniku. No slijedio je preokret. Sudac Igor Pajač igraču Osijeka Kleinheischleru je starta pokazao drugi žuti karton.

– S obzirom na kuteve kamera čini se da kontakta nije bilo te se dogodila pogreška suca. Treba napomenuti da se u situacijama dodjele drugog žutog kartona, VAR suci, propisano protokolu, nemaju dozvolu intervenirati, rekao je Strahonja za HRT.

Isključenje je bio vjetar koji je riječki brod usmjerio prema pobjedi. Murić je bio odlučan i precizan nakon Štefuljeva dodavanja za 2:1.  Bilo je jasno da će završnica utakmice biti neizvjesna. U 70-oj minuti u skoku su bili Talyso i Capan, a sudac Pajač procijenio je da je to kazneni udarac za Rijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– U ovoj situaciji igrač Osijeka u skoku odnosi loptu glavom te svojom prirodno otvorenom rukom inicira nenamjeran kontakt ruke i glave. Ovdje sam mišljenja da to nije intenzitet za kazneni udarac. Također, želim naglasiti da u ovoj situaciji VAR se ne smije oglasiti jer sudac audio vezom prenosi VAR sucima što je vidio, a ukoliko se VAR suci uvjere u smjernice glavnog suca, nemaju pravo na intervenciju temeljem pisanog protokola odnosno ne smiju izigrati isti, zaključio je Strahonja.

Pobjedu i finale Kupa osigurao je Yateke nakon kombinacija s Lončarem. Imao je do kraja Silva odličnu priliku za izjednačenje, no Pandur se ovom obranom iskupio za pogrešku kod drugog primljenog gola.

Imala je utakmica i ružan epilog na parkiralištu stadiona. Osijekov Eros Grezda udario je napadača Rijeke Mirka Antonija Čolaka. O tome što se točno dogodilo možda će obojica imati priliku reći na sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.