Strahonja: Dinamo je oštećen za kazneni udarac

mario strahonja
Foto: snimka zaslona

Nogometaši Dinama u prvoj su utakmici četvrtfinala Europske lige na stadionu u Maksimiru izgubili od Villarreala 0:1. Gosti su slavili pogotkom Gerarda Morena iz kaznenog udarca potkraj prvog dijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moreno je pokušao ubaciti, lopta je u ruku pogodila Theophile-Catherina i za suca Sieberta to je kazneni udarac. Nakon te odluke bilo je različitih tumačenja i razmišljanja. Evo što kaže sudački ekspert Hrvatske televizije Marijo Strahonja.

– Tehnički gledano po svim kriterijima to je kazneni udarac. Ako pažljivo pogledate Theophile je otvorio ruku dalje od tijela, ona zaustavlja let lopte, preuzeo je rizik pozicioniranja ruke i proširio obujam i po tim kriterija to je apsolutno kazneni udarac. Ono što treba naglasiti da blizina ovdje nije ključan i eliminirajući faktor. Zašto? Zato što je ta lopta bila očekivana. Theophile je cijelo vrijeme kontrolirao loptu pogledom i mogao je očekivati centaršut igrača Villarreala.

I dok smatra da je ispravna odluka u slučaju kaznenog udarca za Villarreal, Strahonja smatra da je Dinamo oštećen u 11. minuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Ispod radara je prošla 11. minuta gdje smatram da je Dinamo oštećen za kazneni udarac. Nakon udarca glavom Dinamova napadača obrambeni igrač je podlakticom, odnosno dlanom zaustavio let lopte prema golu. Činjenica je da je nadlaktica uz tijelo, ali podlaktica je bila otvorena. Mislim da se ovdje dogodio propust. Zato i postoji VAR soba koja je trebala dati drugu priliku sucu da sam procijeni koliko je ta ruka bila kažnjiva ili ne. Ja sam uvjeren da bi na osnovu snimke sudac dosudio kazneni udarac.

Tumačenja oko igranja rukom često izazivaju polemike.

– Najveći je problem što UEFA prečesto mijenja upute i smjernice što je kažnjivo, što ne. Vjerujem da će UEFA donijeti jasnije smjernice, jednostavnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.