Subašiću zahvala i iz HNS-a: Prisjetili se izjave Danijela koja će s vremenom ući u legendu…

Foto: fah

Nakon Vedrana Ćorluke, nakon Marija Mandžukića, oprostio se još jedan hrvatski sportski junak, srebrni sa Svjetskog prvenstva u Rusiji, Danijel Subašić. Suba je to učinio na sebi svojstven način, emotivnom porukom na Instagramu, i to poslije 44 utakmice odigrane u hrvatskom nacionalnom dresu. Otišao je Suba kao jedan od junaka SP-a u Rusiji, uz bok Modriću, Lovrenu, Vidi…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danijelu Subašiću zahvalio je Hrvatski nogometni savez.

”Nedugo nakon Vedrana Ćorluke i Marija Mandžukića, odlazak iz redova Vatrenih obznanio je i čuvar mreže Danijel Subašić, koji se od reprezentacije oprašta s 33 godine i dva puna ciklusa – za Europsko prvenstvo 2016. godine i Svjetsko prvenstvo 2018. godine.

Subašić je, naime, za seniorski sastav Hrvatske debitirao još u studenome 2009. godine u prijateljskoj utakmici protiv Lihtenštajna u Vinkovcima, a u eri Stipe Pletikose priliku je dobivao u još nekolicini prijateljskih dvoboja – sve do natjecateljskog debija protiv Malte u rujnu 2014. godine, na početku borbe za europsku smotru u Francuskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primivši svega pet pogodaka, Subašić je na kraju kvalifikacija sa svojim suigračima slavio željeni plasman, a na završnom turniru posebno se istaknuo obranom kaznenog udarca Sergiju Ramosu u sjajnoj pobjedi nad braniteljem naslova Španjolskom.

Svoj je doprinos dao i na trnovitom, ali uspješnom putu prema svjetskoj smotri u Rusiji, gdje je potpuno zasluženo postao jedan od junaka nacije.

Subašić je branio u pobjedama u skupini nad Nigerijom i Argentinom, da bi u neizvjesnoj osmini finala protiv Danske obranio čak tri udarca s bijele točke u ključnom raspucavanju. Taj pothvat pošao je za rukom samo jednom vrataru prije Subašića, Portugalcu Ricardu u Njemačkoj 2006. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, tu nije bio kraj njegovim pothvatima: samo nekoliko dana poslije, u četvrtfinalu, domaćinima Rusima osujetio je još dva pokušaja u novom raspucavanju i trasirao hrvatski put u veličanstveno polufinale s Englezima. Tamo je pak fantastičnom intervencijom nogom spriječio pogodak Kanea za 2:0 te omogućio priliku za pobjednički preokret i plasman u veliko finale.

Preko Francuske nije išlo, ali Vatreni su kući donijeli povijesno srebro, uvelike zahvaljujući Danijelu Subašiću, koji tako uzdignute glave zaključuje karijeru u nacionalnom dresu.

‘Nemamo za čime žaliti, moramo se vratiti kućama ponosni. Drago mi je da smo uspjeli obradovati narod, s obzirom da inače nema previše razloga za sreću. Nije mala stvar biti drugi na svijetu’, poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vratar koji je redovito bio jedan od nositelja dobre atmosfere u hrvatskoj reprezentaciji klupsku karijeru nastavlja u Monacu, s kojim je osvajao i prvu i drugu ligu, uz pojedinačna priznanja za najboljeg čuvara mreže u Francuskoj. Osim toga, u dresu Monaca uspio se upisati i u strijelce, iz slobodnog udarca protiv Boulogne.

Prije odlaska u Kneževinu, igrao je za svoj rodni Zadar te splitski Hajduk, s kojim je osvojio jedan Hrvatski kup, a iz Zadra je cijelim svojim nogometnim putem nosio prijateljstvo s tragično preminulim Hrvojem Ćustićem – majicu s njegovim likom odjenuo je na svakoj utakmici.

‘Na Subašića se može računati s punim povjerenje’,- najavio je tadašnji izbornik Niko Kovač kada je Pletikosin nasljednik preuzimao “jedinicu”, a Subašić je povjerenje u potpunosti opravdao. Štoviše”, stoji u poruci HNS-a glede pomalo iznenađujućeg oproštaja Danijela Subašića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.