Uvođenje VAR video tehnologije nemoguće je zaustaviti…

Foto: snimka zaslona

Video – tehnologija polako, kako smo već pisali, preuzima dio ”sudačkog posla” na nogometnim terenima. Iako ima dobar dio onih koji se protive video – tehnologiji, među njima je i kapetan Vatrenih te zvijezda Reala Luka Modrić, nemoguće je zaustaviti infiltraciju tehnologije u nogomet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, već na Svjetskom nogometnom prvenstvu video tehnologija mogla bi o puno toga odlučivati, suci bi mogli vrlo često biti prisiljeni gledati na zaslon kako bi potvrdili ili poništili svoju odluku.  Veliki je ulog u pitanju.

Najjače europske nogometne lige, lige petice, uvele su ili će tek uvesti VAR video tehnologiju. Za sada se ”opire” tek engleska liga koja je tradicionalno protiv sličnih promjena u nogometu budući da su pogreške sudaca desetljećima bile zapravo sastavni dio nogometne igre. Neki će reći kako je pogreška suca Englezima donijela jedini naslov Svjetskog prvaka, davne 1966. godine u finalu SP-a nakon drame svladali su Nijemce.

I francuska nogometna liga od sljedeće sezone uvodi VAR video tehnologiju za pomoć sucima, potvrđeno je nakon sastanka Skupštine profesionalnih klubova u Parizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kako sada stvari stoje, VAR će biti uveden od sezone 2018./2019. Inicijativa je prihvaćena od strane predsjednika klubova, sudačka organizacija je odgovorila potvrdno, a i javnost je za uvođenje videa”, kazao je predsjednik Francuskog nogometnog saveza Noel Le Graet.

Sustav VAR je ove sezone uveden u Serie A i Bundesligu, a od sljedeće sezone imat će ga i španjolska La Liga. Također, on se već koristi na utakmicama Svjetskog klupskog prvenstva u UAE-u, dok je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino potvrdio da će biti uveden i na utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.