Supruge poginulih šerpa usponom na Everest žele nadahnuti žene: ‘Želimo zacijeliti našu bol našu i odati počast našim muževima’

Foto: Fah

Udovice dvojice šerpa koji su poginuli pri usponu na Mount Everest, pokušat će se popeti na najviši vrh na svijetu kako bi dovršile nedovršene uspone svojih muževa i time nadahnule druge samohrane žene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suprug Furdiki poginuo je 2013. dok je za svoje klijente popravljao užad, dok je suprug Nime Dome bio jedan od 16 poginulih Šerpa u lavini u blizini baznog logora 2014. godine.

“Popet ćemo se na planinu kako bismo zacijelile našu bol i odale počast našim muževima tako da dostignemo vrhunac koji nisu mogli,” poručila je 42-godišnja Furdiki, dodavši: “Smrt mojeg supruga nije i kraj mog života. Imam dvoje djece i ovom ekspedicijom želim poslati poruku da udovice mogu ostvariti čak i takve teške avanture.”

Šerpe su vrsni planinari, vodiči i nosači u ekspedicijama na vrhove Himalaje i zarađuju između 3.000 i 6.000 dolara po sezoni, ali su slabo osigurani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od 3.000 ljudi, uglavnom šerpa, poginulo je na padinama najvišeg planine na svijetu od prvog uspona 1953. Edmunda Hillaryja i Tenzing Norgaya.

Himalajski sustav obuhvaća više od 100 planinskih vrhova iznad 7.200 m, a 14 najviših je iznad 8.000 m.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.