Sušec: ‘Modrić može još puno dati, kao čovjek, kao lider’

Foto: snimka zaslona

Hrvatska ipak nije uspjela ostvariti plasman u osminu finala Europskog prvenstva, nakon nesretnog remija protiv Italije (1:1), a nakon toga nisu se ni poklopili rezultati za koje se ionako nije realno moglo očekivati da će se poklopiti. Događanja na Europskom prvenstvu te nastupe Vatrenih za RTL komentirao je i bivši HRT-ov sportski komentator Božo Sušec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Da, onaj osnovni cilj koji je postavljen da prođemo grupu nije postignut i vrlo pošteno i časno Dalić preuzima odgovornost za sebe. Jer – tko bi drugi!? On je izabrao ovu momčad i taktiku s kojom ćemo igrati. Jedino što nije izabrao je tu silnu količinu sportske nesreće koja se dogodila. Ali nogomet je jedan sport gdje nema nikakve kozmičke pravde. Recimo, tim koji je puno bolji, koji ima 20 udaraca na gol i 80 posto posjed lopte izgubi utakmicu od tima koji ima jedan ili dva šuta na gol. Nama se složilo bezbroj stvari. Nebesa su bila protiv nas. Usud, sudbina. Dalićev sastav, koncept izmjene… I dva Josipa su kriva, Juranović i Stanišić”, rekao je Sušec u RTL Direktu.

Kako je Sušec doživio i preživio šok i gol koji su Vatreni protiv Italije primili u 98. minuti?

”U sportu sam već dugo, dugo i doživio sam više takvih šokova. Prisjetimo se onoga što nam se dogodilo s Turskom 2008. godine u Beču kad smo dali gol u 119 minuti, a u 120 minuti nam se zabio gol. I onda smo pucali penale i izgubili. I na toj utakmici Luka Modrić nije iskoristio jedanaesterac. Sad, teško je reći da Luka nije trebao pucati, ali zaista Luka ima na svom životnom kontu 11 neiskorištenih jedanaesteraca. To je puno.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
O Modriću, koji je promašio jedanaesterac, a onda 33 sekunde kasnije zabije vodeći pogodak za Vatrene. Bio je to čudesan prizor.

”Mislim da su vrlo potresne bile slike tih trenutaka, posebno Lukinog očaja, razočaranja i svima nam je bilo žao. I meni je strahovito bilo teško. Mislio sam je li to najgore, ili je ta Turska bila najgora. Nogomet zna nekad biti baš okrutan.”

Je li ovo možda zadnja utakmica Luke Modrića u dresu reprezentacije?

”Bilo je neumjesno odmah poslije utakmice pitati – je l’ ovo Vaš kraj? Modrić može još igrati i on je ambiciozan igrač. Mogao je još ove godine za ogromne pare otići igrati u arapske zemlje ili u SAD. Ali on je odbio, on je odgađao to, on traži da karijeru završi kao veliki igrač u Realu. Hoće li on dalje igrati za hrvatsku reprezentaciju ili neće mislim da je prvenstveno na njemu da odluči i da svaki izbornik koji bude, bio to Dalić ili netko drugi bi ga rado imao još neko vrijeme u momčadi možda ne za svih 90 ili 120 minuta, ali dao bi mu minutažu. Luka još jako puno može dati, ali ne samo kao taj vezni igrač, već kao čovjek, kao lider.”

Izbornik Zlatko Dalić je stao u obranu igrača, rekao je kako oni zaslužuju samo pohvale, nimalo kritike. Slaže li se s time Sušec? Zaslužuje li Brozović pohvale za igru protiv Italije?

”Igrači zaslužuju pohvale za silno htijenje, želju i požrtvovnost na ovoj zadnjoj utakmici. Ali ima i toga da nisu ispunili očekivanja mnogih. I Dalić nije ispunio očekivanja. Moje osobno mišljenje da za veliki uspjeh moraš imati standardni sastav, pogotovo stoperski par mora biti uigran. kad su Talijani imali najviše uspjeha? Kad im je stoperski par bili Nesta i Cannavaro. Igrali su 80 utakmica zajedno. Prvu utakmicu su igrali Šutalo i Pongračić, drugu je bio Gvardiol u stoperskom paru, prije toga Erlić. Nije bilo standardizirane momčadi na tom problematičnom mjestu desnoga beka. Prvu utakmicu igrao Stanišić, drugu Juranović, treću Stanišić i Juranović. Bez standardne momčadi gdje se zna hijerarhija teško je postići neke ozbiljnije uspjehe.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sušec je Dalića pohvalio zato jer je preuzeo odgovornost na sebe, međutim, ima li Dalić kakvu odgovornost zbog načina na koji je postavio igru?

”Koliko god je on pobrao lovorike za sve one uspjehe jer on je sigurno naš najuspješniji izbornik svih vremena i uvjeravam vam da će on to i ostati. teško je uopće zamisliti i ponoviti da budeš drugi i treći na svijetu ovako mala jedna zemlja. Uz pomoć svih naših navijača koji su stvarno svjetsko čudo.”

O hijerarhiji igrača, o godinama tih istih igrača… Jesu li naš problem na ovom turniru bile godine ili to što se favorizira igrače koji su prestari da bi igrali?

”Pa pred Dalićem je bila strašno teška odluka. Da li dirati to, kako su ga neki nazvali, sveto trojstvo na kojem se bazirala naša reprezentacija. Brozović kao zadnji vezni te Kovačić i Modrić. To su stvarno tri veleigrača. Nogometna velemajstora. Nažalost, osim Kovačića, ova dvojica više nisu dala onaj doprinos koji su do sada davali. Je l’ to pitanje godina, kod Modrića moguće. Jedna je stvar Pepe koji igra za Portugal i ima 41 godinu, ali on je stoper i to je nešto sasvim drugo, a ne ovdje gdje Luka drži sve konce i pretrči 12 kilometara. Godine ipak čine svoje i to svi znamo. A Brozović je otišao u tu ligu gdje nema jakih utakmica i to je daleko ispod onog Marcela Brozovića kojeg mi volimo i koji je bio nezamjenjiv. Meni je, recimo, neobjašnjivo da na utakmici s Italijom, koju moramo dobiti, počinjemo igru bez špicigrača”, zaključio je Božo Sušec za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.