Sve veći pritisak na MOO, hoće li doista Olimpijske igre u Tokiju biti odgođene zbog pandemije koronavirusa?

Foto: fah

Pandemija koronavirusa rasplamsala se diljem svijeta, Europa je trenutno najveće žarište, a zbog pandemije otkazana su ili odgođena brojna sportska natjecanja. Europsko nogometno prvenstvo, Roland Garros, Svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu…, pred odgodom su i Olimpijske igre, koje su krajem srpnja trebale početi u Tokiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MOO je pred velikim pritiskom sve većeg broja sportaša, ali i nacionalnih olimpijskih odbora…. S obzirom na sve Međunarodni olimpijski odbor se lomi te je pred odlukom  odgode Olimpijskih igara, iako su sve donedavno odbijali o tome ozbiljno razgovarati. Uoči današnjeg izvanrednog sastanka MOO-a i službeno je potvrđeno da je MOO pred odlukom odgode Olimpijskih igara.

Drugim riječima, MOO je popustio sve većem pritisku brojnih sportaša i saveza koji su zbog pandemije koronavirusa tražili odgodu Olimpijskih igara.  Navodno je na izvanrednom sastanku Međunarodni olimpijski odbor na čelu s njemačkim pravnikom i nekadašnjim prvakom u mačevanju donio odluku da u iduća četiri tjedna odgodi službeni početak Olimpijskih igara. Pitanje je kada bi se 32. Ljetne olimpijske igre trebale održati, odnosno za kada će biti odgođene?

“Razmatramo scenarije u odnosu na posljednje informacije, a jedan od tih scenarija je i odgoda početka Igara. Odluke donosimo u suradnji s japanskom vladom i svim nacionalnim savezima. Unatoč posustajanju epidemije u Japanu, situacija se u drugim zemljama diljem svijeta pogoršava i virus se širi te su prognoze nezahvalne. Situacija je složena jer je nepredvidljiva. Neke dvorane predviđene za održavanje Igara možda i djelomično trenutno nam nisu dostupne. Imamo problem s rezervacijama, milijuni noćenja su u pitanju. Imamo veliki problem s kalendarom, moramo prilagoditi natjecanja u 33 sporta i dovršiti kvalifikacije. Razmatrat ćemo sve scenarije imajući u vidu sigurnost svih involviranih”, na svojim stranicama objavio je Međunarodni olimpijski odbor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, odgodu najvećeg sportskog događaja godine su zatražili američki i norveški olimpijski savezi, čelni ljudi atletske i plivačke svjetske organizacije, sportaši iz Slovenije, Velike Britanije, Brazila te brojnih drugih zemalja.

Sveukupnom sivilu, koje miriše na odgodu, doprinijela je i činjenica da su olimpijsku baklju koja je prekjučer stigla iz Grčke u Japan dočekale prazne tribine. Olimpijske igre bez gledatelja doista nemaju smisla.

Da Olimpijske igre doista treba odgoditi smatra i predsjednik Olimpijskog odbora Slovenije Bogdan Gabrovec, koji je u izjavu za nacionalnu novinsku agenciju STA kazao kako Olimpijske igre moraju biti pomaknute budući da sportaši nemaju jednake mogućnosti za pripreme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Olimpijske igre ne mogu se održati u srpnju u skladu s olimpijskim principom. Ne bi bilo ništa loše da se održe 2021. godine, do tada će se uvjeti smiriti“, poručio je Bogdan Gabrovec.

Predsjednik Američkog atletskog saveza Max Siegel objavio je što misli o odgodi Olimpijskih igara:

“Svjesni smo težine svog zahtjeva i znamo koliko je teško logistički koordinirati odgodu Olimpijskih igara s obzirom na rasporede brojnih sportskih saveza, sportaša, sponzora i ostalih, ali ustrajanje na sadašnjem terminu u svjetlu aktualne globalne situacije ne bi bilo u najboljem interesu naših sportaša…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šefa Američkog plivačkog saveza Tim Hinchey poziva na odgovorno ponašanje:

“Vidjeli smo kako su se životi naših sportaša preokrenuli i stoga je prava i odgovorna stvar prioritizirati zdravlje svih nas i na pravi način prepoznati štetu koju je pandemija napravila pripremama sportaša…”

U nedavnom razgovoru za New York Times predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora, Thomas Bach, kazao je da MOO razmatra nekoliko različitih scenarija za Ljetne olimpijske igre u Tokiju, no, isto tako je spomenuo kako otkazivanje Igara nije jedan od tih scenarija. Međutim, s obzirom da se pandemija koronavirusa rasplamsala diljem svijeta situacija se promijenila, a i UEFA je odgodila Europsko nogometno prvenstvo za ljeto 2021.

Za odgodu Olimpijskih igara su, kako smo već spomenuli, i Američki plivački savez, Američki atletski savez, a i legendarni bivši atletičar Carl Lewis, koji je kazao kako Tokio 2020. treba postati Tokio 2022, bez obzira na kratak razmak između 2022. godine i 2024. kada su Ljetne olimpijske igre na rasporedu u Parizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.