Svjetsko prvenstvo, polufinale: Francuska učinkovitost protiv belgijske brzine, tko će pobijediti?

Foto: fah

U utorak u 20 sati na stadionu u Sankt Peterburgu nogometaši Francuske i Belgije borit će se za mjesto u finalu Svjetskog prvenstva, u kojem belgijska reprezentacija nikada nije igrala, a Francuzi su 1998. godine na domaćem terenu osvojili naslov te osam godina poslije u Njemačkoj izgubili finale od Italije na jedanaesterce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova generacija francuskih nogometaša iza sebe ima poraz u finalu Europskog prvenstva 2016. godine od Portugala na domaćem terenu i svjetski naslov bi zasigurno popunio prazninu koja je ostala nakon osvajanja ‘samo’ srebra na Euru.

I dok su se kroz mečeve u skupini prilično namučili kako bi pobijedili Australiju (2-1) i Peru (1-0) te protiv Danske odigrali jedinu utakmicu na ovom Svjetskom prvenstvu u kojoj nije bilo golova, francuski su se u nogometaši u nokaut fazi pretvorili u najučinkovitiju momčad. U pobjedama nad Argentinom (4-3) u osmini finala i Urugvajem (2-0) u četvrtfinalu, izabranici Didiera Deschampsa uputili su šest udaraca u okvir suparničkih vrata i svih šest je rezultiralo pogocima. Za to mogu zahvaliti i urugvajskom vrataru Musleri koji je pomogao Antoineu Griezmannu da u četvrtfinalu postigne svoj prvi gol iz igre, a treći na prvenstvu.

Francuska obrana je na tri od pet utakmica sačuvala svoju mrežu, ali u polufinalu će biti na najtežem ispitu do sada, jer će protiv sebe imati najefikasniju reprezentaciju na SP-u u Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od četiri reprezentacije koje su stigle do polufinala Belgija je jedina koja je pobijedila u svih pet dvoboja i nijednom nije morala igrati produžetak ili o prolazu u sljedeće kolo odlučivati jedanaestercima. Njezini su igrači postigli 14 golova u pet utakmica, a kontranapadi, u kojima su glavnu riječ vodili Romelu Lukaku, Eden Hazard i Kevin De Bruyne, bili su razorno oružje ‘crvenih vragova’.

Ova belgijska generacija otišla je korak dalje nego što je to bio slučaj prije četiri godine u Brazilu i zasada je ponovila rezultat Belgije sa SP-a 1986. u Meksiku, koju je tada u polufinalu zaustavio Diego Maradona postigavši oba pogotka za buduće svjetske prvake u pobjedi 2-0. Belgijci su završili na četvrtom mjestu, jer su ih u dvoboju za broncu u produžetku pobijediti Francuzi (4-2) predvođeni Michelom Platinijem.

Legendarni belgijski branič iz te generacije Eric Gerets današnju reprezentaciju je proglasio darovitijom od njegove, ali ga je tek četvrtfinalna pobjeda nad Brazilom (2-1) uvjerila da momčad pod vodstvom Roberta Martineza ima potrebnu dozu srčanosti za rezultat kojim bi nadmašili sve ono što su učinile generacije belgijskih nogometaša prije njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ova skupina igrača je iznimno naporno radila mnogo godina i potpuno zaslužuju biti tamo gdje su danas”, izjavio je Martinez za američki ESPN te istaknuo glavnu promjenu koja se dogodila u odnosu na neka prijašnja velika natjecanja na kojima ova generacija nije uspjela otići tako daleko:

“Najvažniji element na kojem smo radili je stvaranje momčadi. Pojedinačne mogućnosti i talent su važni, ali na ovakvim turnirima je nužno da igrate kao momčad.”

Francuska je suparnik protiv kojeg je Belgija odigrala najviše utakmica, čak 73. Francuzi su slavili u 24 navrata, 10 utakmica završilo je bez pobjednika, a 30 puta su pobjeđivali Belgijci. No, u dvobojima na svjetskim prvenstvima tradicija je na strani francuske reprezentacije. Prije 80 godina na SP-u u Francuskoj 1938., u dvoboju odigranom u Colombesu, Francuzi su slavli sa 3-1. Na novi obračun čekalo se 48 godina, a dogodio se u Meksiku, u već spomenutoj utakmici za 3. mjesto, u kojoj su slavili Francuzi sa 4-2 u produžetku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recentni dvoboji, u kojima su nastupali igrači koji će se u utorak sučeliti u St. Peterburgu, idu u prilog belgijskoj reprezentaciji. Sve tri utakmice su bile prijateljske, dvije su završile bez pogodaka, a u posljednjoj, odigranoj u lipnju 2015. godine na Stade de Franceu, Belgija je slavila sa 4-3, ali sve do 89. minute momčad pod vodstvom tadašnjeg izbornika Marca Wilmotsa vodila je sa 4-1.

Radi se o dvije vrlo talentirane reprezentacije velikog napadačkog potencijala, a belgijski izbornik Martinez pronašao je dosta sličnosti između dva sastava.

“Obje momčadi imaju pravu mješavinu mladosti i iskustva i mnogo darovitih pojedinaca”, rekao je Martinez i otkrio pobjednički recept:

“Za nas je ovo put u nepoznato. Nismo još bili u ovakvoj situaciji i zato naš momčadski duh protiv Francuske mora biti na najvišoj razini. Moramo se pokazati u najboljem mogućem svjetlu.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuski izbornik Didier Deschamps za polufinalni okršaj na raspolaganju ima sve igrače, dok Roberto Martinez ne može računati na važnu kariku svog sastava, pouzdanog desnog bočnog igrača Thomasa Meuniera, koji je protiv Brazila zaradio drugi žuti karton i jedini je nogometaš na ovom SP-u koji zbog dvije javne opomene propušta polufinale. Umjeso Meuniera, u sastav bi se mogao vratiti Yannick Carrasco, ali igrati na lijevom boku, dok bi mjesto na desnom mogao zauzeti Nacer Chadli, pa bi belgijski sastav izgledao ovako: Courtois – Alderweireld, Kompany, Vertonghen – Chadli, Witsel, De Bruyne, Carrasco – Mertens, Lukaku, Hazard​.

Didier Deschamps nema razloga za velike promjene u momčadi koja je djelovala čvrsto protiv Urugvaja i efikasno protiv Argentine. Početnih 11 “galskih pijetlova” mogli bi činiti: Lloris – Pavard, Umtiti, Varane, Hernandez – Kante, Pogba – Matuidi, Griezmann, Mbappe – Giroud.

Dvoboj Francuske i Belgije sudit će Urugvajac Andres Cunha, koji je već sudio Francuzima u pobjedi protiv Australije (2-1), kad je postao prvi sudac koji je na svjetskim prvenstvima dosudio kazneni udarac nakon što je pregledao video snimku. Osim te utakmice, Cunha je dijelio pravdu i na dvoboju Španjolske i Irana (1-0).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.