Talijani nazvali Zrinjski ‘ustaškim klubom’: Pročitajte kakva je bila reakcija dopredsjednika kluba

Foto: snimka zaslona

Talijanska Gazzetta u ponedjeljak je objavila skandalozan tekst posvećen Zrinjskom pod nazivom “Zrinjski Mostar, ustaška ekipa za osvajanje Europe”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako Mostar predstavljaju kroz rat i rušenje Starog mosta, da bi se na kraju osvrnuli na europski put Plemića ističući kako na svom grbu “ponosno ističe crveno-bijele kockice tipične za hrvatski nacionalizam”.

“U četvrtak sredinom kolovoza, glazba Europske lige zvonila je kroz zvučnike na stadionu u Kopavoguru, domu Breidablika na Islandu. Nasuprot njima je Zrinjski, momčad koja na svom grbu ponosno ističe crveno-bijele kockice tipične za hrvatski nacionalizam. I to nikada nije tajila, s obzirom na to da je 1945. sudjelovala na prvenstvu ustaša (kolaboracionista Osovine) kao hrvatska krajnja desnica”, piše u tekstu.

Navodi se kako se “Zrinjski, izbrisan iz jugoslavenske lige gotovo pedeset godina od strane socijalističkog režima zbog nikad prikrivene ustaške nostalgije od strane kluba i njegovih navijača vraća u život”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodi kako se “hrvatski identitet Zrinjskog vidi i u sastavu momčadi”.

‘Zrinjski je simbol inkluzivnosti, izvrsnosti i različitosti’

Reagirao je na ovo dopredsjednik kluba Amir Gross Kabiri.

“HŠK Zrinjski Mostar proteklih je godina proveo značajne i rigorozne mjere kako bi naše tribine bile mjesto zajedništva i poštovanja. Naše navijače, momčad i zajednicu veže ljubav prema nogometu i pozitivnim vrijednostima koje on može utjeloviti u duhu europske zajednice i vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemamo tolerancije prema bilo kakvim pokušajima narušavanja ugleda Zrinjskog i to nećemo dopustiti. Iako priznajemo nesretne povijesne okolnosti, koje smo dosljedno osuđivali, klub je uložio velike napore kako bi naglasio da nemamo toleranciju prema antisemitizmu i rasizmu bilo koje vrste. Zrinjski je simbol inkluzivnosti, izvrsnosti i različitosti i ponos je Mostara i BiH te će ostati vjeran svojim vrijednostima.

Mogu vas uvjeriti, kao član ove zajednice već nekoliko godina, kao Židov iz Države Izrael, da prošlost nikada neće biti zaboravljena. Dok se sjećamo prošlosti, koja se ne može izbrisati, fokusiramo se na promjenu sadašnjosti i budućnosti. Ključno je da mlade generacije odgajamo istinom i provjerenim činjenicama. Zato kao klub ulažemo mnoge resurse u ovaj aspekt, marljivo radeći prema budućnosti koja poštuje našu predanost jedinstvu, izvrsnosti i poštovanju”, kazao je Kabiri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.