Tko je Hrvoje Horvat, izbornik hrvatskih rukometaša?

horvat
Foto: fah

Prvo Hrvatska večeras mora pobijediti Bahrein, a Egipat Dansku. To je put za nastavak Svjetskog prvenstva. Najveći je problem što pritom hrvatski rukometaši moraju nadoknaditi ogroman zaostatak u gol-razlici. No, tko je čovjek koji ih vodi, Hrvoje Horvat?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznat i pod nadimkom Cveba, postao je novi izbornik hrvatske rukometne reprezentacije u siječnju 2021. nakon što ga je gotovo jednoglasno izabrao Hrvatski rukometni savez na sastanku na kojem je prihvaćena ostavka Line Červara. Horvata je predložio Červar, kojem je on bio pomoćnik od 2017. godine.

Rođen je u Bjelovaru 1977. godine i sin je legendarnog rukometaša Hrvoja Horvata starijeg, poznatog i pod nadimkom Cveba, koji mu je velikim djelom usadio ljubav prema rukometu, a s njim dijeli ime, prezime i nadimak. Bio je uspješan rukometaš koji je igrao za brojne poznate klubove, a svlačionicu je dijelio s hrvatskim rukometnim legendama poput Ivana Balića, Mirze Džombe, Valtera Matoševića, Pere Metličića…

Što se tiče trenerskog dijela – r ima tvz. Master licencu koja je vrlo cijenjena u svjetskom rukometu i otvara vrata svih trenerskih funkcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Horvatu je obitelj na prvom mjestu

Supruga mu je Aleksandra Horvat, odvjetnica za kazneno pravo. Sestre su mu Vanja, bivša supruga Zorana Mamića, i Jasenka, koja se udala za Iztoka Puca.

“Obitelj mi je oduvijek bila na prvom mjestu. Proteklih pet godina bio sam trener u Našicama i godišnje bih napravio oko 75.000 kilometara automobilom. Naime, barem jednom dnevno ili u dva dana vozio sam na relaciji Našice – Zagreb ili obrnuto. Kad bi završio trening ili utakmica, sjedao bih u auto i pravac Zagreb, a sljedeći ili drugi dan opet za Našice. Bilo mi je važno da budem uz svoju djecu, da ih gledam kako rastu, sudjelujem u njihovom odgoju, igrama, pričam im priče za laku noć, vodim ih u vrtić, školu, na aktivnosti… Nezamislivo mi je kad netko kaže da zbog posla i karijere nije imao vremena za djecu. Meni i supruzi Tara i Borna su na prvom mjestu, jer izgubljeno vrijeme nemoguće je nadoknaditi, a djeca tako brzo rastu”, kaže Hrvoje Horvat.

Poznati otac Horvat – teret ili motiv?

“U koju god rukometnu dvoranu ušao, uvijek je tatino ime bilo negdje uz mene. Meni je to vrlo motivirajuće jer govori koliko je bio veliki igrač, trener i čovjek, koliko je traga ostavio u tom sportu. Ponosan sam što sam njegov sin. Nikad se nije nametao ni miješao u moje odluke, a ja pak nisam razmišljao o tome da se moram dokazivati ili ga prestići. Puno je djece koja krenu roditeljskim stopama i žele biti kao oni, ali tada prestaneš uživati u tome, jer slijediš nekog, ma koliko dobar bio. Tu nema kreativnosti, osobnosti, razvoja. A tome, baš kao što su mene naučili moji, i ja učim svoju djecu, jer je najvažnije da dijete ode korak dalje od svojih roditelja”, ističe Hrvoje Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.