Traži li Ivan odstupnicu? Izostanak Rakitića veliki je hendikep, ali Vatreni su već igrali bez njega i pobjeđivali

Foto: fah

Hrvatska nogometna reprezentacija pred novim je izazovima, nakon kiksa i poraza u Budimpešti od Mađarske, Vatreni više nemaju pravo na pogrešku. Samo pobjedama dolazi se na Europsko prvenstvo, plasman na Euro za svjetske doprvaka je imperativ. Neće biti lako, ne bez jednog od najboljih igrača, Ivana Rakitića, koji je sezonu po prvi puta počeo na klupi Barcelone. Otkazao je nastup i u vatrenom dresu, o čemu je izbornik Zlatko Dalić rekao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Moram se fokusirati na igrače koji su 100 posto spremni. Ako nema Rakitića, ovdje su Vlašić, Brekalo i drugi koji dolaze i pucaju od ambicije, volje i želje za dokazivanjem. Uostalom, Rakitić nije bio s nama niti protiv Walesa u Osijeku pa smo ipak dobili utakmicu…”

Otkaz Ivana Rakitića iznenadio je izbornika, no, još više navijače, jer Rakitić može igrati, ne bi bio ni na klupi Barce da nije spreman. Rakitićev otkaz stigao je u dosta nezgodnom trenutku, večer uoči okupljanja reprezentativaca za predstojeće izuzetno važne utakmice. Najprije sa Slovačkom, a onda i sa Azerbajdžanom, u obje utakmice Hrvatska je favorit i navijači s pravom očekuju dvije pobjede, mada neće biti lako, ponajprije protiv Slovačke, koja se također želi plasirati na Europsko prvenstvo. Pokazali su Slovaci da znaju igrati.

Navodno je Rakitić otkazao zbog neizvjesne situacije u klubu, postojale su dvojbe hoće li uopće ostati u Barceloni, na kraju je ostao, no, u istoj, ako ne i goroj, situaciji je Dejan Lovren u Liverpoolu, jedan od najboljih svjetskih stopera prošle sezone uopće ne igra za Livrepool. Ante Rebić napustio je Eintracht te je prešao kod Zvone Bobana u Milan, no, obojica su se odazvala pozivu hrvatskog izbornika. Nisu uopće dvojili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, prošla reprezentativna akcija također je prošla bez Ivana Rakitića, nemir je unio šokantan poraz Barcelone u polufinalu Lige prvaka te nakon toga poraz u finalu Kupa kralja, sve do tih poraza Barca je izgledala nedodirljivo i bila prvi favorit za čak tri krune. Rakitić se nakon svega osjećao umoran, frustriran, uglavnom spreman za duži odmor. Odmor je, međutim, prošao, nove su obveze pred vratima, Rakitića ponovno nema.  Neki idu tako daleko te tvrde kako zapravo Ivan želi otići iz reprezentacije, a ne zna kako da to izvede.

”Ako u toj priči bude problema, riješit ću ih na svoj način…”,poručio je Zlatko Dalić, prenose Sportske novosti.

Podsjetimo, Rakitić je reprezentaciju Hrvatske stigao sa 19 godina nakon uspješne akcije tadašnjeg, danas, nažalost, pokojnog, predsjednika HNS-a Vlatka Markovića, koji je uspio nagovoriti roditelje 19-godišnjeg igrača da umjesto Švicarske izaberu Hrvatsku. Bio je to pun pogodak, kako nerijetko nepravedno osporavanog Markovića tako i Rakitića. Za Vatrene je odigrao 104 utakmice, zabio petnaest golova te je s vremenom postao nakon Luke Modrića možda i najbolji igrač hrvatske reprezentacije u 21.stoljeću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igrao je Rakitić 2008. u četvrtfinalu Eura, igrao u osmini finala Eura 2016., a stigao i do finala Svjetskog prvenstva u Rusiji prošle 2018. godine.  Dao je puno Hrvatskoj i Hrvatska njemu.

Dalićevi aduti za Slovačku i Azerbajdžan:

Vratari:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lovre Kalinić, Dominik Livaković, Simon Sluga

Obrambeni:

Domagoj Vida, Dejan Lovren, Tin Jedvaj, Matej Mitrović, Borna Barišić, Karlo Bartolec, Mile Škorić, Dario Melnjak

Vezni:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luka Modrić, Mateo Kovačić, Milan Badelj, Marcelo Brozović, Mario Pašalić, Nikola Vlašić, Marko Rog

Napadači:

Ivan Perišić, Ante Rebić, Josip Brekalo, Bruno Petković, Mislav Oršić

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.