U Osijeku počela uhićenja sudaca koje je Mamić optužio za kriminal

policija
Foto: Fah

Uhićena su trojica osječkih sudaca koje je Zdravko Mamić u ožujku prozvao za kriminal, među ostalim, primanje mita kako bi ga oslobodili u sudskom postupku za izvlačenje novca iz Dinama. Akcija je krenula rano jutros.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

USKOK je još ranije potvrdio da istražuje osječke suce slijedom Mamićevih navoda, a nedavno je iskaz u BiH dao i sam Zdravko Mamić. Doznaje se da je riječ o najprozivanijim sucima, Darku Krušlinu, Zvonku Vekiću i Anti Kvesiću. Među osumnjičenima su i Drago Tadić te braća Mamić.

Suca Krušlina nešto prije 10 sati odvezla je policija, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred kućom Ante Kvesića je policija, može se pretpostaviti da rade pretrage domova. Mirnije je pak na adresi Darka Krušlina pred kojom trenutačno nema policijskih automobila.

Policijska marica je i pred zgradom prijateljice suca Zvonka Vekića za koju je Mamić govorio da su se sastajali u njezinom stanu te da im je platio let za Dubai.

Kako su se uvjerili fotoreporteri, na adresi Vekićeve prijateljice je i sam Zvonko Vekić. Policija ga je upravo provela od stana do garaže gdje su se zadržali jedno kraće vrijeme i vratili u stan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O svemu su se oglasili policija i USKOK.

– Kriminalističko istraživanje provodi se nad nekoliko osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti. Tijekom jutra na osječkom području policija je uhitila četiri osobe, od čega trojicu pravosudnih dužnosnika, te se nad njima provodi kriminalističko istraživanje. Također, u tijeku je provođenje hitnih dokaznih radnji. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija će osumnjičene predati pritvorskom nadzorniku dok će kaznena prijava biti podnijeta USKOK-u – objavio je MUP.

USKOK je pak objavio da je trojici sudaca skinut imunitet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Za sada se može potvrditi da su uhićene četiri osobe među kojima su trojica sudaca u odnosu na koje je zatraženo skidanje imuniteta što je Državno sudbeno vijeće i odobrilo – priopćio je USKOK.

Podsjetimo, suci Vekić i Krušlin su navodno 24. srpnja 2017. bili na maksimirskom stadionu na kojem se igrala utakmica između Hrvatske i Ukrajine. Prema navodima osuđenog Mamića, on ih je tada upoznao, a tvrdio je i da je razgovarao s njima o svom predmetu. Krušlin je inače bio predsjednik sudskog vijeća koje je Mamića osudilo na šest i pol godina zatvora, a tu je presudu nedavno potvrdio i Vrhovni sud. Osuđeni Mamić tvrdi i da je tada sa svoje ruke skinuo sat i dao ga Krušlinu. U svom očitovanju Krušlin je pojasnio da se tada popilo, te da je na povratku u Osijek, shvativši da mu je na ruci Mamićev sat, taj sat odmah odlučio vratiti. Tvrdi da ga je dao osobi koja je s njim bila u vozilu i da je ta osoba sat vratila Mamiću. Sudac Vekić i Krušlin pojavili su se i u Buševcu na nekoj proslavi na kojoj je bio i Mamić, a osuđeni bjegunac tvrdi da se i tada razgovaralo o njegovu predmetu. Prozvani suci, koje Mamić javno optužuje i da su od njega uzeli poveću svotu novca, u svojim su javnim istupima sve navedeno više puta demantirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.