U Puli otkriven spomenik legendarnom Mati Parlovu

Foto: snimka zaslona HRT.

U središtu Pule otkriven je spomenik legendarnome boksaču, svjetskom prvaku i olimpijcu Mati Parlovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autorica djela zagrebačka je kiparica Marija Ujević Galetović. Svojim je uspjesima Mate Parlov zauvijek zadužio Pulu, bio je i ostao uzor mnogim mladim sportašima.

– Zadovoljni smo sa spomenikom, sve je teklo kako treba. Sretan sam što ima dosta ljudi koji su iskreno zadovoljni što je to baš ovdje postavljeno. Drago mi je da će biti tu među ljudima jer je on uvijek volio biti među ljudima i u svojoj Puli. Sve me to jako veseli, rekao je njegov sin Matko Parlov.

– Veliki Mate Parlov dobio je mjesto tamo gdje on pripada, na Giardinima, među ljudima. I zato mislim da svi skupa možemo biti ponosni što danas inauguriramo spomenik čovjeku koji je definitivno u brojnim segmentima zadužio naš grad zauvijek, rekao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je kako je 2008. godine, kada je Mate Parlov umro, Dom sportova u Puli dobio njegovo ime, a grad se zadužio na primjerenome mjestu postaviti mu spomenik kao trajni pijetet.

Po Miletićevim riječima, koga god se danas upita što ga asocira na Pulu u vezi sa sportom, odgovorit će Mate Parlov, koji je bio jedini boksač u povijesti koji je u istoj kategoriji kao amater osvojio europsko, olimpijsko i svjetsko zlato, te kao profesionalac europsku i svjetsku WBC titulu. Osim toga, bio je i prvi amaterski prvak svijeta u povijesti.

Autorica spomenika je zagrebačka kiparica Marija Ujević Galetović, za koju je poznata pulska povjesničarka i autorica umjetničkog koncepta Gorka Ostojić Cvajner istaknula kako je ne krase patetičnost i monumentalnost, nego ljudskost, časnost, elegancija, pa je takav i spomenik Mati Parlovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– O sportskoj karijeri govore njegov sportski duh, njegove medalje i njegov neizmjerno častan, dubok i predan rad kojim su se nizale medalje od amaterskog do profesionalnog sporta. Htjeli smo Matu Parlova dovesti u grad na tu šetnicu, i u tome smo uspjeli, poručila je Ostojić Cvajner, ističući kako je upravo on uzor mnogim generacijama i sportašima.

Mate Parlov, “kralj ringa”, najveća boksačka legenda svih vremena i najbolji hrvatski sportaš 20. stoljeća, umro je 29. srpnja 2008. nakon kratke i teške bolesti, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.