Mate Parlov dobiva spomenik u Puli: Srbi su ga nazvali ‘hrvatskim nacionalistom’, on im je odgovorio ‘ne mogu biti ništa osim kozmopolita’

Foto: fah

U nedjelju u 11 sati, na ulazu u Šetnicu Mate Parlova, točnije u parku između šetnice i Aleje masline, bit će postavljen spomenik Mate Parlovu, sportskoj legendi, piše Glas Istre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Odabrali smo datum 7. siječnja jer je na taj dan prije 40 godina Mate Parlov osvojio titulu WBC svjetskog prvaka. Ta mu je titula bila zadnja koja mu je nedostajala da bi u potpunosti zaokružio svoju boksačku karijeru”, rekao je Matko Parlov, sin boksačke ikone.

Ovu skulpture je na inicijativu obitelji Parlov i Općine Fažana izradio akademski kipar Anto Jurkić.

Mate Parlov (Split, 16. studenog 1948. – Pula, 29. srpnja 2008.), slavni hrvatski boksač i olimpijski, europski i svjetski osvajač zlatnog odličja za bivšu Jugoslaviju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srpski su ga mediji jednom prilikom optužili da je hrvatski nacionalist.

“Svašta! Pa, kako ja mogu biti nacionalist ako sam svjetski prvak? Mnogi to ne razumiju. Nisu bili ni prvaci države, a često niti sami sebe nisu uspjeli pobijediti. Svijet se divio mojim rezultatima, i svi su me svugdje prihvaćali kao svoga, bijeli i crni, svejedno. Upoznao sam svijet, i ne mogu biti ništa doli kozmopolit. Tako ja gledam i na sport i na život”, poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.