UDBA i kriminalci: Otkriveno tko je navijačima Crvene zvezde dao ime – Delije…

Foto: Snimka zaslona

Delije su, kao što vjerujemo većina ljubitelja nogometa s jugoistoka Europe zna, navijači Crvene zvezde, koje je svojedobno vodio zloglasni udbaški kiler i ratni zločinac, danas pokojni Željko Ražnatović Arkan. Delije, kao navijačka skupina Crvene zvezde, ali i klub sam (sjetimo se samo Dragana Džajića i tzv. Kapetana Dragana, odnosno ratnog zločinca Dragana Vasiljkovića), ne posustaju u veličanju srpskih nacističkih ratnih zločinaca, Ratka Mladića, Radovana Karadžića, Draže Mihailovića, već spomenutog Dragana… Maskota im je tenk ”parkiran” ispred Marakane.

No tko je Delijama dao to ime? Možda bi to kod nas, u našoj domovini Hrvatskoj, bilo manje bitno da Delije nisu ostavile krvav trag tijekom velikosrpske agresije i na našem tlu? Naime, u svojoj knjizi Ljubivoje Tadić istaknuo je da su ”kumovali” imenu Delija UDB-a i krIminalci, a što je zapravo jedno te isto. Zašto to nikoga ne čudi?

Naime, pokojni srpski glumac Ljuba Tadić, inače ujak Ljubivoje Tadića, bio je poznat kao veliki navijač Crvene zvezde, svojedobno je izgovorio neke od poznatih rečenica o ljubavi prema Zvezdi, koje se i danas prepričavaju iako je od njegove smrti prošlo više od jednog desetljeća (preminuo je 2005. godine).  Ljuba Tadić je inače sebe smatrao Ciganinom, piše srpski Telegraf.

Za mnoge je to, naime, i pogrdni naziv za Zvezdine navijače, no, Ljuba Tadić ga se nije sramio. Najdraže skandiranje sa Zvezdnog Sjevera bilo mu je ”Mi smo Cigani, najjači smo najjači!”.

Ljuba Tadić je bio poznat kao čovjek koji je uvijek govorio bez dlake na jeziku, bez obzira govorimo li o vremenu komunističkog terora ili zločinačkog režima Slobodana Miloševića u Srbiji. Mnogi smatraju kako na isti način komunicira i Ljubivoje Tadić, koji je napisao knjigu ”Lična dokumenta” ( hrv: ”Osobni dokumenti” ), a u kojoj je pisao i odlascima na utakmice, kao i o osnivanju Delija.

Foto: Snimka zaslona

Ljubivoje Tadić je u svojim ”Ličnim dokumentima” napisao da je sebe smatrao jednim od posljednjih Cigana.

”Nama su svuda vikali Cigani. Nije bilo pogrdno jer je bilo točno. Nikada nisam volio navijačko ime Delije, jer su mu kumovali Udba i kriminalci. Sebe i dalje zovem Ciganinom. Doduše jednim od tužnijih, samih Cigana na svijetu, zato što su Cigani otišli, a Zvezda je takva kakva je i bit će samo gora. Zauvijek”,  zaključio je Ljubivoje Tadić.

Inače, Crvenu Zvezdu se svojedobno smatralo policijskim klubom, dok je Partizan bio smatran kao ”vojni” klub.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr