UEFA ima novu ‘genijalnu’ ideju: Možda će napokon i zemlje ‘regiona’ moći na velika natjecanja?

Foto: fah

UEFA svako malo istrči s nekim novim ”genijalnim” prijedlogom, uglavnom se ti prijedlozi, bez prevelike rasprave, usvajaju. Naime, Europska nogometna asocijacija istražuje mogućnosti o proširenju prvenstva Starog kontinenta na 32 reprezentacije. Sada se natječu, podsjetimo, 24 reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetmo, na Europskom prvenstvu 2016. godine bio je povećani broj reprezentacija, tako da se nakon grupne faze igrala osmina finala Eura, umjesto 16 bile su 24 reprezentacije, kao i na ovom Europskom prvenstvu. Na ovom Euru, koje će danas finalom u Londonu i službeno završiti, igrale su utakmice u 11 država i gradova, a ovakav sustav je brojnim selekcijama uzrokovao probleme zbog dugih putovanja.

Predsjednik UEFA Aleksander Čeferin najavio je kako ovakvog formata natjecanja više neće biti, no zbog toga UEFA smišlja nove planove te se razmišlja o proširenju Eura. Gotovo cijela Europa bi sudjelovala na Europskom prvenstvu. Plan UEFA-e je da od 2028. godine čak 32 reprezentacije igraju na prvenstvu Europe, to bi pogodovalo velikim reprezentacijama, među kojima je, dakako, i Hrvatska, koja redovito, kao i sve ostale velike reprezentacije, sudjeluje na velikim natjecanjima.

Proširenjem prvenstva smanjila bi se mogućnost da se u grupnoj fazi u istoj grupi nađe više velikih reprezentacija, kao što je to bio slučaj na ovom Euru na kojem su u skupini zajedno bili Nijemci, Portugalci, Francuzi, prošli su grupu svi i odmah u osmini finala ispali svi. Toliko o njihovoj veličini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju proširenja Eura velike reprezentacije bi puno lakše prolazile grupnu fazu, njihov prolazak grupe donosi više novaca UEFA-i, i u tom grmu leži Čeferinov zec. Novac je u pitanju, sportski interesi puno manje. Za sada je ova ideja samo u fazi razvoja, ali s obzirom na to da je UEFA sva dosadašnje ideje provela u (ne)djelo ne treba sumnjati, moglo bi se već za sedam godina igrati Euro s 32 reprezentacije. Možda bi tada napokon i zemlje ”regiona” došle na svoje? I nazovi hrvatski mediji bi napokon o čemu imali pisati.

Podsjetimo, Svjetska nogometna asocijacija (FIFA) također je povećala broj reprezentacija na prvenstvu svijeta i od 2028. godine će se za titulu najbolje reprezentacije boriti čak 48 nacionalnih momčadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.