UEFA najavila izbacivanje Reala, Barce i Juvea iz LP, oglasili se klubovi

epa08770813 FC Barcelona's Lionel Messi (L) in action against Real Madrid's Casemiro (R) during the Spanish La Liga soccer match between FC Barcelona and Real Madrid, traditionally known as 'El Clasico', at Nou Camp in Barcelona, Spain, 24 October 2020. EPA/Andreu Dalmau

Svijet nogometa je uzdrmala vijest da je UEFA nakon istrage svog Etičkog odbora pokrenula disciplinski postupak protiv Reala, Barcelone i Juventusa jer su udruživanjem u svrhu pokretanja Superlige narušili pravila Europske nogometne unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojni španjolski i talijanski mediji pisali su da postoji ozbiljna šansa da ova tri velikana budu izbačena iz Lige prvaka, a ubrzo su se oglasili i navedeni klubovi, koji su poslali zajedničko priopćenje. Prenosimo ga u cijelosti:

“Barcelona, ​​Juventus i Real Madrid apsolutno su protiv uporne prisile UEFA-e koju ona provodi protiv tri najrelevantnije institucije u povijesti nogometa. Ovaj alarmantni stav predstavlja flagrantno kršenje odluke sudova koji su već jasno dali izjavu upozoravajući UEFA-u da se suzdrži od poduzimanja bilo kakvih radnji koje bi kažnjavale osnivače Superlige dok su u tijeku pravni postupci.

Stoga je UEFA-ino otvaranje disciplinskog postupka neshvatljivo i izravni je napad na vladavinu zakona koju smo mi, građani Europske unije, demokratski izgradili, a istovremeno predstavlja nedostatak poštovanja prema autoritetu sudova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od početka je Superliga promovirana s ciljem poboljšanja stanja u europskom nogometu, kroz stalni dijalog s UEFA-om i s ciljem povećanja interesa za sport i pružanja navijačima najbolje moguće predstave. Ovaj se cilj mora postići u okviru održivosti i solidarnosti, posebno u nesigurnoj ekonomskoj situaciji kakva je trenutno u mnogim europskim klubovima.

Umjesto da istražujemo načine modernizacije nogometa kroz otvoreni dijalog, UEFA očekuje da povučemo mehanizme koji dovode u pitanje njen monopol nad europskim nogometom. Barcelona, ​​Juventus i Real Madrid, svi stari više od jednog stoljeća, neće prihvatiti bilo koji oblik prisile ili nesnošljivog pritiska, dok su i dalje snažni u svojoj spremnosti da s poštovanjem i kroz dijalog raspravljaju o hitnim rješenjima koja nogomet trenutno treba.

Ili ćemo reformirati nogomet ili ćemo morati gledati njegov neizbježni pad”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.