Kovačević izašao iz Remetinca: Najavio da će otkriti pozadinu svega

Zagreb, 26.05.2021.- Bivši predsjednik Janafa Dragan Kovačević pušten je danas i pritvora u zatvoru Remetinec. Na fotografiji Dragan Kovačević sa odvjetnicima. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Bivši predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević danas je drugi put izašao iz Remetinca. Naime, kad je 7. svibnja istražni sudac produljivao pritvor Kovačeviću, odlučio je da taj pritvor može trajati najviše 20 dana, do 27. svibnja.

Kovačević je kratko poručio da će ‘dokazati istinu’. Najavio i da će ispričati svoju priču o pozadini događaja, javlja N1. Dodao je da nije ništa priznao.

> Povjerenstvo pokreće postupak protiv trojice Plenkovićevih ministara zbog posjeta Kovačevićevom klubu

> JANAF nabavljao protupožarne uređaje u postrojenjima gdje su kasnije izazivali požare?

Kovačevićev odvjetnik Ivo Farčić rekao je kako ne zna koliko će istraga trajati te da nije u potpunosti upoznat ni sa sadržajem spisa.

‘Ne bih vam smio reći što je rekao. O sadržaju ne možemo govoriti, o formi možemo. On negira djela koja mu se stavljaju na teret’, rekao je odvjetnik na pitanja o Kovačevićevoj obrani.

‘Ja ne mogu isključiti mogućnost da će javnost saznati veliki broj stvari kao neke nusprodukte kaznenog postupka. Ja sam branitelj i ni ne znam puno o naftnom biznisu, ako bude potrebno upoznat ću se s tim’, rekao je Farčić.

Iz istražnog zatvora ranije su pušteni vlasnik tvrtke Cefis Ivan Širić te direktor tvrtke MGS Edo Seifried.

Uskok: Kovačević namještao natječaje u zamjenu za stanove i automobile

Uskok tereti Kovačevića da je kao predsjednik uprave Janafa od ožujka 2012. do 16. rujna 2020. u namještenom natječaju osigurao Širićevoj tvrtki dodjelu niza informatičkih poslova, vrijednih 18,2 milijuna kuna, u zamjenu za stanove u zagrebačkom Ban centru i splitskom Žnjanu te za automobil Alfa Romeo Giulietta i najam automobila marke Lexus.

Pritom je Kovačević, dodaje Uskok, dogovorio sa Širićem da prikrije vlasništvo nad nekretninama i pokretninama vrijednim 2,8 milijuna kuna tako da ih uknjiži na Širićevu tvrtku.

Uskok sumnja i da je Kovačević od rujna 2018. do svibnja 2020. osigurao tvrtki Ede Seifrieda dodjelu nabave dva specijalna vatrogasna vozila s artikuliranom rukom u vrijednosti 15,5 milijuna kuna. Nabavu je osigurao pod uvjetom da Seifried kao podizvođač isporuke vatrogasnih vozila angažira Širićevu tvrtku i za to mu isplati 4,1 milijun kuna, na što je Seifried pristao.

Kovačević je pritom, tvrdi Uskok, naložio direktoru Sektora sigurnosti i zaštite u Janafu Vladi Zoriću, u čijoj nadležnosti je bilo pokretanje i provođenje postupka nabave, da prepusti Seifriedu izradu tehničke dokumentacije i određivanje uvjeta koje ponuditelji moraju ispuniti.

Nakon nekoliko provedenih postupaka u srpnju 2019. zaključen je ugovor sa Seifriedovom tvrtkom na iznos od 15,5 milijuna kuna, dok je Seifried u rujnu iste godine, prema ranijem dogovoru s Kovačevićem, angažirao Širićevu tvrtku kao podizvođača s kojim je zaključio ugovor o softveru vrijednom 4,1 milijun kuna.

Kovačević ponovno uhićen nakon proširenja istrage

Kovačević je, ističe Uskok, namještanjem poslova Širićevoj tvrtki i njegovim poslovnim partnerima omogućio dodjelu nabave usluga i proizvođačke ugovore u vrijednosti od 37,5 milijuna kuna.

Kovačević je ponovno uhićen 7. travnja nakon što je nepunih pet mjeseci ranije pušten iz tromjesečnog istražnog zatvora zbog “afere Janaf”, u kojoj Uskok sumnja da je Kovačević primio mito od prvookrivljenog vlasnika tvrtke Elektrocentar Petek Kreše Peteka.

Petek je navodno podmićivao nekadašnjeg gradonačelnika Velike Gorice i bivšeg HDZ-ov saborskog zastupnika Dražena Barišića te bivšeg SDP-ovog gradonačelnika Nove Gradiške i saborskog zastupnika Vinka Grgića, kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove.

Istragom je obuhvaćeno 14 osoba koje Uskok tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje, zlouporabu položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima.

Kovačevića se dodatno proširenom istragom tereti da je zaprimio informaciju kako će biti uhićen te da je vrijeme do uhićenja iskoristio za skrivanje 4,5 milijuna kuna kod Gorana Puklina koji tvrdi da je novac njegov.

Nakon što je u istragu uključen Puklin, njegova supruga Mirela Alerić Puklin zatražila je razrješenje s dužnosti zamjenice zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr