Povjerenstvo pokreće postupak protiv trojice Plenkovićevih ministara zbog posjeta Kovačevićevom klubu

Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa održalo je sjednicu na kojoj je donijelo odluku o pokretanju postupka protiv  ministra gospodarstva Tomislava Ćorića, ministra rada, mirovinskog, obitelji i socijalne politike Josipa Aladrovića i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića zbog posjeta kontroverznom klubu u Slovenskoj 9 u vlasništvu bivšeg predsjednika uprave Janafa Dragana Kovačevića, kojeg Uskok tereti za teška korupcijska djela.

Povjerenstvo je odlučivalo i o predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću i načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga Robertu Hranju koji su također bili u Kovačevićevom klubu te je odlučilo da protiv njih dvojice neće pokrenuti postupak, prenosi Jutarnji list.

Povjerenstvo je na sjednici prvo govorilo o medijskim napisima da je Kovačević svoje goste u tzv. klubu na zabavama častio hranom i pićem, što otvara pitanje i mogućeg neprimjerenog darivanja, što je Zakonom o sprječavanju sukoba interesa zabranjeno.

Povjerenstvo je kazalo da su od Gradskog ureda za gospodarstvo zatražili očitavanje je li u objektu u Slovenskoj 9 i tvrtki koja stoji iza njega bilo dozvoljeno obavljati ugostiteljsku djelatnost. Odgovorili su da nije upisano da se tamo provodi ugostiteljska djelatnost niti je za to podnesen zahtjev.

Govorili su i o Milanoviću i Hranju. Kazali su da Hranj nije dao nikakvu izjavu, ali se očitovalo Ministarstvo obrane koje je objavilo da je Hranj dva puta bio u klubu u Slovenskoj 9 u društvu predsjednika.

Povjerenstvo je kazalo da Milanović i Hranj nisu bili involvirani u postupak imenovanja Uprave tvrtke Janaf. Bili su, rečeno je, Butković i Aladrović. Povjerenstvo je pročitalo njihove izjave medijima o odlasku u Kovačevićev klub.

Povjerenstvo je kazalo da se ne može utvrditi je li se u Klubu razgovaralo o imenovanju Kovačevića na čelo uprave Janafa. Naveli su da je dosta detalja koji se ne mogu utvrditi.

– Da bi postojala nekakva zavisnost dužnosnika od Kovačevića, zbog čega bi ministri bili neobjektivni u imenovanju Kovačevića, nejasna je povezanost odlazaka u Klub – kazala je članica Povjerenstva Tončica Božić.

Dodala je i da kod ovakvih situacija treba ići u korist čovjeka te je predloženo da se ne pokrenu postupci protiv navedenih visokih dužnosnika.

Drugi član Povjerenstva Davorin Ivanjek kazao je da bi se protiv Ćorića, Aladrovića i Butkovića trebao pokrenuti postupak jer su druženja uz hranu i piće upitna zbog odredbi o darovima visokim državnim čelnicima.

Osvrnuo se i na posjete predsjednika i načelnika Hranja.

– U Zakonu o sprječavanju sukoba interesa se navodi da se radi o vrijednostima ili uslugama koje dužnosnika dovode u zavisnost. Ovaj prvi element kroz vid davanja usluge hrane i pića koji bi bili usluživanje od personala koji je tamo bio angažiran, mislim da drugi element nije u ingerenciji predsjednika države ni načelnika stožera jer ne proizlazi da bi se mogli dovesti u odnos zavisnosti jer u njihove ingerencije ne spada ovlast imenovanja Kovačevića. Kroz taj aspekt u odnosu na njih nema elemenata za pokretanje postupka – kazao je Ivanjek.

Aleksandra Jozić-Ileković kazala je da će zbog osjetljivosti materije i jer smatra da su se dužnosnici ponašali kao da je odlazak u klub normalan, podržati prijedlog za pokretanje postupka za sukob interesa.

Tatijana Vučetić kazala je da je Povjerenstvo u fazi pokretanja postupka te će utvrditi jesu li postojali razlozi za pokretanje postupka.

– Ne bi ovo tijelo bilo vjerodostojno da se u izuzetno zatvorenom krugu ljudi, konkretno dužnosnik Ćorić kaže da je nekoliko puta bio, pri čemu je irelevantno je li bio prije ili poslije donošenja odluke o imenovanju dužnosnika. Onda taj isti dužnosnik potpisuje zaključak i predlaže imenovanje osobe u čije je prostorije ulazio i intimno se družio. Ako je to zatvoreni krug ljudi to je kao u zatvorenom klubu u kojem se svi poznaju, razgovaraju o svemu, možda i o, ne presumiramo, imenovanjima. Svoju funkciju ne bismo ispunili ako bismo rekli da u tome nema ništa – kazala je Vučetić.

Podsjetimo, posjete tome klubu svih petero navedenih najviših državnih dužnosnika Povjerenstvo vodi kao jedan predmet pod oznakom P-216/20, a javnost je za njih doznala u rujnu ove godine kad je zbog pucanja tajnih Uskokovih mjera praćenja uhićen predsjednik uprave Janafa Dragan Kovačević i osobe koje su osumnjičene s njim.

Zoran Milanović je sam priznao da je u Kovačevićevom klubu bio u proljeće 2020. u vrijeme lockdowna jer mu je prijatelj dojavio da je stigla riba iz Splita koju nitko nije htio kupiti pa je trebalo pojesti višak.

Ministar Butković također je priznao da je bio u klubu, ali ne tijekom lockdowna već u lipnju i krajem kolovoza. Da je bio u klubu potvrdio je i ministar Ćorić, kao i ministar Aladrović koji je kazao da taj prostor funkcionira kao klub Slavonaca u Zagrebu te da je u njega dolazio jer potječe iz Slavonije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Jutarnji list