UEFA znatno povećala novčane nagrade u europskim kupovima: Hoće li najbogatiji napokon biti zadovoljni?

epa08611250 The UEFA Champions League trophy on display prior to the UEFA Champions League semi final soccer match between RB Leizpig and Paris Saint-Germain in Lisbon, Portugal, 18 August 2020. EPA/David Ramos / POOL

Ponukani svime onime što se događalo oko tzv. Superlige i činjenicom da najbogaijim klubovima Europe nikad dosta novaca UEFA je odlučila povisiti svoj nagradni fond te će Liga prvaka, Europska liga i Europska konferencijska liga biti još veća prilika za još izdašniju zaradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, UEFA je povećala nagrade za pobjedu ili remi u natjecanjima, ali i za plasmane. Više pobjeda, više bodova, ujedno znači i više novca, što je na neki način i posve logično. Tako će sam plasman u grupnu fazu Lige prvaka donijeti 15 milijuna eura svakom klubu, što je za čak 390 000 eura više nego prošle sezone. Pobjeda u grupnoj fazi donosi 2.8 milijuna eura, a remi 930.000 eura. Plasman u nokaut fazu Lige prvaka donosi 9.6 milijuna eura, zatim 10.6 milijuna eura za četvrtfinale, polufinale donosi 12.5 milijuna eura te sam plasman u finale 15.5 milijuna eura.

Iako će Liga prvaka imati nagradni fond veći nego prošle sezone Europska liga s 510 pada na 465 milijuna eura. Međutim, to ipak znači bolju situaciju za klubove koji se budu natjecali. Naime, reformom natjecanja mijenja se broj sudionika sa 48 na 32 te će iznos biti proporcionalno biti veći.

Ulazak u grupnu fazu donosi čak 3.63 milijuna eura, a prije je to bilo 2.92 milijuna eura, pobjeda donosi 630 000 eura, za svaki neriješeni rezultat klubovi će dobiti dodatnih 210.000 eura. Pobjednik grupe dobit će dodatno 1.1 milijuna eura, dok će pobjednik Europske lige zaraditi još 8.6 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trideset i dva sudionika grupne faze Konferencijske lige ukupno će raspodijeliti 235 milijuna eura, gotovo tri milijuna svaki klub koji izbori plasman u grupnu fazu, svaka pobjeda donosi 500.000 eura, a svaki remi 166.000 eura. Pobjednik skupine dobit će još 650.000 eura, a drugoplasirani 325.000 eura.

Francuski L’Equipe tvrdi da će pobjednik ovog natjecanja dobiti čak 8.9 milijuna eura, što se može zapravo smatrati čak pogreškom, budući da je taj iznos veći od onog koji bi pripao osvajaču Europske lige, koja je jača u odnosu na Konferencijsku ligu.

Bilo kako bilo UEFA je povećala nagradne fondove, koliko dugo će Florentino Perez i ostali biti zadovoljni vrijeme će pokazati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.