Ugledni katalonski list stao u obranu Ivana Rakitića: ‘Legenda i neuništivi pobjednik trune na klupi Barcelone’

Foto: Snimka zaslona

Jedan od najboljih hrvatskih nogometaša i donedavno standardni igrač Barcelone, Ivan Rakitić, i dalje je u nemilosti trenera slavnog katalonskog kluba, iako je Hrvat bio jedan od ključnih aktera prilikom osvajanja 13. naslova prvaka Španjolske. Zasluge Ivana Rakitića za naslov prvaka koji je osvojila prošle sezone Barca ističe i uglednik katalonski El Mundo Deportivo, ali isto tako pišu kako je nepravedno da ”takav pobjednik”, kao što je Rakitić, ”umjesto da uskoro dostigne još dvije Barcelonine legende sjedi otpisan na klupi.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, prema pisanju već spomenutog katalonskog lista hrvatski reprezentativac je peti na popisu stranaca s najviše nastupa za kultni katalonski klub, dakle, samo su četiri strana igrača ispred Hrvata, što nije mala stvar. Podsjetimo, Ivan je za Barcelonu odigrao 274 utakmica, ispred njega su tek Phillip Cocu (297), Javier Mascherano (334), Dani Alves (391)  te nedostižni Argentinac Lionel Messi sa 692 nastupa za Barcelonu,

Izgledalo je da će Rakitić ove sezone preskočiti Cocua te Mascherana, Lionela Messija vjerojatno neće nikad, no, Valverde ga uporno ignorira što je izazvalo i određene frustracije i nezadovoljstvo kod Rakitića.

“Niz je činjenica koje pokazuju koliko je Rakitić fascinantan u Barceloni. Za pet godina u klubu igrao je u prosjeku čak 54 utakmice po sezoni. Da je ove sezone nastavio s prosjekom iz prijašnjih, do kraja 2019./2020. prešao bi brojku od 300 utakmica. Tako bi se približio Mascheranu na trećem mjestu spomenutog popisa te preskočio Cocua na četvrtoj poziciji. On je do 274 nastupa došao za šest sezona u Barceloni, od 1998. do 2004. Ali u posljednjoj sezoni Cocu je nastupio 48 puta, dok će Rakitić u svojoj šestoj sezoni u Barceloni jako teško doći do takvih brojki. Zato što je u prvih 10 utakmica ove sezone nastupio na samo njih pola. U isto vrijeme prošle godine bio je prvotimac na osam susreta, dok je na preostala dva igrao više od pola sata”, piše katalonski El Mundo Deportivo, koji je uredno prenio i statistiku Ivana Rakitića u svojoj eri u Barceloni:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Njegov značaj za velike uspjehe Barcelone u posljednjih pet godina, otkako je došao iz Seville, pokazuju ove brojke: Od 310 utakmica koje je za to vrijeme igrala Barcelona, on je bio u zapisniku za njih 290, najviše od svih igrača u tom razdoblju. Rakitić je to uspio zato što u tih pet godina gotovo da nije bio ozlijeđen. Nikada nije propustio više od tri utakmice. Tako je bio u konkurenciji na spektakularnih 93,5 posto utakmica Barcelone otkako je došao u klub. Ali ove sezone njegove brojke su pale. U prosjeku igra jednu utakmicu pa tri iduće provede na klupi.”

Kako smo već spomenuli Mundo Deportivo ističe da je Rakitić veliki pobjednik, a ističu i trofeje koje je Hrvat osvojio u Barceloni i za Barcelonu.

 “U finalima koja se igraju na jednu utakmicu Rakitić je u Barceloni briljantan s čak devet osvojenih trofeja iz deset takvih pokušaja. S Barcelonom je osvojio jednu Ligu prvaka, po četiri naslova u La ligi i Kupu kralja, klupski SP, jedan španjolski i dva europska Superkupa”, zaključuje El Mundo Deportivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.