Sudbina vatrene devetke: Za razliku od HDZ-ovca Marijana Kustića Davor Šuker barem formalno nije stranački namjesnik u HNS-u

Foto: fah

Kako smo već pisali iako je HNS razmatrao promjenu mjesta domaćinstva odlučujuće utakmice hrvatske nogometne reprezentacije protiv Slovačke ostalo se pri prvobitnoj odluci, Vatreni će protiv Slovaka ipak igrati u Rijeci, na Rujevici 16. studenog. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, posve je jasno gdje će Vatreni igrati i na kojem će travnjaku uvjereni smo proslaviti plasman na još jedno veliko natjecanje. Međutim, u Hrvatskom nogometnom savezu ipak još uvijek ima dosta nepoznanica, prva je Davor Šuker,  predsjednik HNS-a, legenda hrvatskog nogometa i najbolji strijelac Vatrenih svih vremena. Navodno je pitanje dana kada će Šuker postati bivši predsjednik najjačeg sportskog saveza u Hrvatskoj, portal Index već tjednima piše kako se radi o ”formalnom predsjedniku HNS-a”, ”uskoro bivšem.” Je li tome doista tako je li i u kojoj mjeri Šuker izgubio svoju moć u najjačeg sportskom savezu u državi?

Prema pisanju Sportskih novosti predsjednik HNS-a Davor Šuker i izvršni direktor Marijan Kustić jedva da se pozdravljaju, zbog čega se nakon Poljuda, a tijekom boravka reprezentacije u Cardiffu, zakotrljala glasina o skorom Šukerovu silasku s vlasti. Podsjetimo, do kraja mandata Davoru Šukeru preostale su dvije godine, i njegov odlazak je u ovom trenutku malo izgledan, a takav stav kao jedan od petorice HNS-ovih dopredsjednika (preostala četvorica su Vučemilović-Šimunović, Kulušić, Markulin i Svetina) zastupa i predsjednik HNK Rijeke Damir Mišković, koji tvrdi kako je cijela priča glede promjena domaćinstva posljednje utakmice Vatrenih u ovim kvalifikacijama puštena u javnost tek kao probni balon, kako bi se vidjelo na koji će način javnost reagirati i ako ne bi bilo pretjeranih negativnih reakcija krenulo bi se u akciju, dokaz da je tome tako vidi se i po tome da iz HNS-a na adresu Uefe i Slovačkog nogometnog saveza uopće nije otišao niti obični anketni listić s pitanjem – smeta li vam da utakmicu preselimo iz Rijeke u Zagreb?

Navodno uoči odlučujuće utakmice hrvatske reprezentacije protiv Slovačke HNS razdiru razjedinjenost i žestoke frakcijske borbe, srećom, izvan cijele su priče Vatreni, a u tom smjeru reagirao je i kapetan Luka Modrić, koji je javno poručio da se igrače ne miješa u spekulacije glede promjene domaćinstva utakmice protiv Slovačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, s druge strane Sportske pišu kako postoji i  ”suprotno tumačenje prema kojem je HNS odmah nakon utakmice s Mađarskom na Poljudu, Uefi i Slovacima uputio pismo namjere iskazujući želju za premještanjem meča na veći stadion. Ovaj izvor dalje tvrdi da je akcija suspendirana zbog Uefine ‘košarice’, jer Čeferinova je inspekcija navodno već odradila provjeru stadiona i zaključala odluku.”

Podsjetimo, Vatreni su posljednju utakmicu na domaćem terenu igrali u Splitu, na Poljudu, u fenomenalnoj atmosferi su pobijedili Mađarsku. Sportske novosti tvrde da je ”akciju Poljud htio minirati sam Davor Šuker.”

Šukerova smjena?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Tema Šukerove smjene nikad, ali nikad dosad nije stavljena na dnevni red kao pitanje o kojem bi Izvršni odbor trebao odlučivati, a ne vidim ozbiljan razlog da se to pitanje poteže u nastavku njegova mandata. Mi se ponekad ne slažemo u određenim pitanjima, kao što je to bilo u slučaju izbora Gračanova nasljednika, ali imamo valjda pravo na različita mišljenja. Posvađam se ja i sa ženom pa ne razgovaramo tri dana, pošaljem u ‘neku stvar’ i ove svoje u klubu kada mislim da rade krivo, ali to ne znači automatski rastanak…”, kazao je Damir Mišković, iz svega se zapravo da naslutiti da se Šukera neće dirati još dvije godine. No, koliki će njegov stvarni utjecaj na bitne odluke HNS-a biti?

Je li doista glavni pretendent na mjesto Davora Šukera Marijan Kustić, HDZ-ovac koji ni blizu nema takav ugled u svijetu nogometa kakav ima, unatoč svemu, jedna od legendi hrvatskog nogometa, Zlatna kopačka Svjetskog prvenstva 1998., Davor Šuker? Naime, Kustić je političar, na posljednjim prijevremenim izborima u Lici ostvario je povijesno loš rezultat HDZ-a, a zadnjih se mjeseci kroz medije nametnuo kao glavni ”igrač” Hrvatskog nogometnog saveza i navodno je on vodio operaciju povratka Vatrenih na Poljud, koju je, kako smo spomenuli, prema pisanju nekih medija ”Šuker želio minirati.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.