Uhićeni navijači Dinama bit će izručeni Grčkoj? ‘Odbijanje predaje moglo bi zakomplicirati situaciju za ostalih 105 Hrvata’

zatvora boysa
Foto: Fah

Više od stotinu navijača Dinama, Bad Blue Boysa, nalazi se u grčkim zatvorima već više od mjesec dana, a tamošnje je pravosuđe zatražilo izručenje od Hrvatske još njih desetak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvorica u subotu uhićenih navijača prepraćena su na ispitivanje – jedna osoba u županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici, a još trojica u zagrebačko državno odvjetništvo. Policija zasad ne izlazi sa službenim informacijama.

Navijač koji je uhićen u Velikoj Gorici za njega je postupak završen i njemu je sutkinja odredila istražni zatvor i on će u istražnom zatvoru čekati izručenje.

“Najprije, nije riječ o postupku izručenja nego predaje, upravo zato jer je riječ o traženju države članice Europske unije, dakle po našem Zakonu o pravosudnoj suradnji s državama članicama EU-a u kazneno pravnim stvarima, Republika Hrvatska je ovdje samo država izvršenja, ona postupa po nalogu grčkih pravosudnih vlasti”, objasnio je Fran Olujić, odvjetnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predaja hrvatskih državljana

“Postoje zakonom predviđeni razlozi po kojem hrvatski sudovi mogu odbiti predaju jer nije riječ o izručenju, nego o predaji hrvatskih državljana. Međutim, poučeni dosadašnjim iskustvima, ali i svime što se u vezi ovog predmeta događalo procjenjujem da nije realno da bi se o tome ovdje radilo”, dodao je.

“Kolege odvjetnici mogu pokušati dokazati da zbog medijskog pritiska koji je očito uslijedio u Grčkoj nakon što je došlo do ovog nemilog događaja, oni u Grčkoj ne bi imali pravo na pošteno i pravično suđenje. Hoće li to uspjeti dokazati, sumnjam, jer kao što smo rekli riječ je o članici EU-a, gdje se pretpostavlja da postoji vladavina prava, a i naš zakon donesen je imao intenciju maksimalno pojednostaviti postupak predaje drugoj državi članici EU-a”, napomenuo je Olujić.

“Bilo je čini mi se više stotina postupaka u kojima nije odobrena predaja, međutim mahom je bilo riječ o slučajevima kada kazneno djelo za koje je država tužiteljica tražila predaju u Hrvatskoj nije bilo kazneno djelo ili bi u Hrvatskoj nastupila zastara za to kazneno djelo. Ovdje to nije slučaj s obzirom da mi poznajemo i kazneno djelo sudjelovanja u tučnjavi, ubojstva i nanošenja teških tjelesnih ozljeda”, kazao je odvjetnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Teško je pretpostaviti, no činjenica je da bi odluka hrvatskih sudova kojom nebi odobrili predaju traženih osoba Grčkoj mogla zakomplicirati situaciju za ostalih 105 hrvatskih državljana koji se nalaze u istražnom zatvoru u Grčkoj jer je teško za očekivati da bi im grčki sudovi mogli odobriti mjeru da čekaju suđenje na slobodi uz mjere opreza ili jamstvo ili čak povratka u Hrvatsku pod uvjetom da kad postupak uđe u tu fazu da se moraju vratiti u Grčku na suđenje”, poručio je Olujić.

Hitan postupak

“Može se tražiti da se uhićenima u Hrvatskoj sudi u Hrvatskoj, ali ne bi se s tim uspjelo jer je ovdje riječ o kaznenom djelu koje je počinjeno u Grčkoj na štetu grčkih državljana, dakle ne vidim način na koji bi se efektivno taj kazneni postupak mogao voditi u Hrvatskoj. Tim više što je on u Grčkoj već započeo i što je naših 105 državljana trenutno u Grčkoj u istražnom zatvoru”, istaknuo je.

“Zakon propisuje da su ovakvi postupci hitni i da se moraju riješiti u roku od 60 dana s time da je moguće taj rok produljiti za najviše 30 dana. Dakle, ukupno 90 dana”, odgovorio je Olujić na pitanje koliko je dug vremenski rok u kojem se mora donijeti odluka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grčka mora poštovati neka pravila

“Teško je uspoređivati različite predmete. U slučaju Hernadi Mađarska uopće nije priznavala naše traženje jer je tvrdila da Hernadiju za to kazneno djelo već sudilo, odnosno da je riječ o presuđenoj stvari. Kod Todorića bilo je pitanje bi li u Hrvatskoj imao pravo na pošteno suđenje, kao što znate taj postupak iako je dulje vrijeme trajao jer Velika Britanija ima neke svoje specifičnosti i on je predan RH”, rekao je.

“Ako se oni suglase ili ne suglase s predajom, oni mogu tražiti, što sam siguran da će i tražiti da im se u Grčkoj ne može suditi za bilo koje drugo djelo od onog za koje bi ih Hrvatska predala Grčkoj. Nije moguće da ako ih se sada sumnjiči za kazneno djelo teške tjelesne ozljede da im se onda temeljem ovog uhidbenog naloga sudi za kazneno djelo ubojstva. Grčka to mora poštovati jer bi inače u suprotnom kršila direktive EU-a te se to čak može dovesti do toga da o tome odlučuje Europsko vijeće”, zaključio je, piše dnevnik.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.