Uključila se i poznata SDP-ovka: Tri glumice izvrijeđale Thompsona, a onda i indirektno i Vatrene, uslijedile su primitivne reakcije na društvenim mrežama….

Foto: snimka zaslona, fah, montaža narod.hr

Nakon što su tri hrvatske glumice na društvenim mrežama izvrijeđale najpopularnijeg hrvatskog glazbenika Marka Perkovića Thompsona jer je pjevao tijekom dočeka na pozornici Trga bana Jelačića JEDNU pjesmu, k tome himnu hrvatske reprezentacije, oglasila se i SDP-ova političarka Aleksandra Kolarić, koja je, podsjetio, nedavno doživjela fijasko na SDP-ovim unutarpartijskim izborima u Zagrebu. Kolarić je stala na stranu glumica s obzirom na prijetnje te uvrede koje su uslijedile kao reakcija na uvrede glumica upućene Thompsonu, a objavljene su u svim medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, poznata političarka stala je na stranu Nataše Janjić, koja je nakon Thompsonovog nastupa u Zagrebu, a naglasimo još jednom po pozivu i želji sami reprezentativaca, predvođenih Lukom Modrićem, napisala:

”Mi volimo usrat pred kraj. Takvi smo #neopisivo.”

“Ja sam malo u šoku kako je off tune”, pridružila joj se Jelena Veljača, a dodala Lana Banić: “Šteta. Malo je falilo da pobijedimo i u dočeku, ali protivnik je bio jači…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je, pogotovo posljednje, samo naizgled benigna kritika Thompsonovog nastupa. U stvarnosti je to daleko od kritike.

Naime, radi se o klasičnom obliku pokušaja ponižavanja poznatog hrvatskog branitelja Marka Perkovića Thompsona, koji ni po čemu u Hrvatskoj nije sporan, a posebno nije sporna pjesma ”Lijepa li si”, koja je ujedno, kako je to lijepo naglasio izbornik Zlatko Dalić , himna hrvatske reprezentacije.

Naravno, takva se činjenica nekome može sviđati ili ne, ali o kakvim protivnicima govori Lana Banića?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zar je Hrvatska u nekom obliku građanskog rata da se doček nacionalne momčadi i nastup jednog pjevača označuje kao neprijateljski, protivnički akt? Što je s pola milijuna ljudi i nekoliko stotina tisuća Hrvata diljem zemlje koji su dočekali Vatrene uz Thompsonove pjesme? Jesu li i oni protivnici Lane Banić?

Nakon takvih uvreda na račun Thompsona, a onda indirektno i na račun Vatrenih koji su Thompsona pozvali da im se pridruži u autobusu na putu od Zračne luke dr. Franjo Tuđman do Trga bana Jelačića te da im pjeva na pozornici u središtu grada na društvenim mrežama, nažalost, krenule su i brojne uvrede, pa i prijetnje raznih primitivaca na račun spomenutih glumica, što bezrezervno treba osuditi i proglasiti divljaštvom te kukavičlukom. Prijetnje prema bilo kome su nedopustive.

U zaštitu glumica, ali ne i u zaštitu hrvatskog branitelja Marka Perkovića Thompsona, stala je Aleksandra Kolarić, koja je na Facebooku napisala:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Što s tim ljudima ne valja da u sebi nose takav bijes?”

“Već četiri dana traje neopisivo prostačko vrijeđanje, verbalno nasilje i prijetnje koje na društvenim mrežama u Hrvatskoj doživljavaju tri žene. Već četiri dana na Facebooku dobivaju gomilu uvreda od različitih anonimnih ili neanonimnih profila. Vidjela sam dio tih poruka. Radi se o bolesno primitivnom govoru, radi se o komunikaciji iz kanalizacije. Smučilo mi se. Pomisliš si, što s tim ljudima ne valja da u sebi nose takav bijes, prostakluk, mržnju i zavist? Koliko je jada sabijeno u nekome tko ima potrebu najodvratnije se prostački iživljavati nad drugom osobom?

A što su te tri žene učinile? One su javne osobe koje su se usudile javno izraziti mišljenje drugačije od mišljenja većine. Dakle te tri žene napisale su da smatraju da je Thompson u ponedjeljak fulao melodiju na Trgu. Njihovi Facebook komentari su ubrzo objavljeni na portalima, a s obzirom na to da se radi o javnim osobama, linč na društvenim mrežama je krenuo. I traje već četvrti dan. Činjenica da se radi o ženama, kao i obično u ovim krajevima, samo podjari bijesnu rulju na još jače vrijeđanje i prijetnje.

Smije li se u Hrvatskoj danas javno kritički govoriti o Thompsonu, bez da to izazove verbalnu hajku?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smije li se u Hrvatskoj danas javno kritički govoriti o nogometašima koji su osvojili svjetsko srebro, a bez da to izazove verbalnu hajku?

Prema linču i hajci koji se dogodio ovim ženama, očito ne smije. Jer nije normalno da u našem društvu zbog kritičkog stava o pjevaču uslijedi verbalno nasilje, salva najgorih uvreda i prijetnji. Nije normalno. Ne, to nije demokracija, to je mržnja i trovanje društva. Ne, to nije diskusija, to je mržnja. Oni koji misle da ih se to ne tiče jer se to događa nekom drugom, nekim javnim osobama, nekim tamo ženama, nekim s kime ne dijele ništa zajedničko, nekim s drugačijim stilom života i drugačijim svjetonazorom, krivo misle. Koncentrični krugovi mržnje u nekom društvu, a o tome se ovdje radi, uvijek se sve jače šire. Ako ovaj trend mržnje totalitarno odgojenih umova ne zaustavimo, zahvatit će i mnoge koji sada nemaju niti srca niti pameti osuditi još jedan linč kojem su izložene neke tri žene.

Vi koji ste čuli za to i šutite? Vi koji to prešutno odobravate? Zaista mislite da vas se to ne tiče?” napisala je SDP-ovka na Facebooku.

Aleksandra Kolarić spominje tri žene, i svakako treba podržati reakciju u onom dijelu u kojem je ona usmjerena na primitivce i u kojem taj primitivizam osuđuje, no, zašto se Aleksandra Kolarić nije javila kad je hrvatska predsjednica, Kolinda Grabar-Kitarović bila izložena seksističkim i primitivnim izljevima mržnje i bijesa osoba iz javnog života, poput Sandija Blagonića? Ne samo da nije reagirala Aleksandra Kolarić, nisu reagirali ni mediji, pa ni oni portali čiji su vlasnici i pokretači osuđeni pravomoćno za gospodarski kriminal?

Podsjetimo, kontroverzni Nenad Stazić, SDP-ov saborski zastupnik, uoči Mundijala u Rusiji je rekao, i to u Saboru: ‘‘Svi, baš svi u kockicama navijaju za jugoslavensku reprezentaciju”, izazvao je protom ogorčenje hrvatske javnosti, Aleksandra Kolarić se nije oglašavala. Kao što se nije oglašavala kada su SDP-ov šef, Davor Bernardić i još nekoliko SDP-ovaca lajkali stranicu ”Di su pare”, na kojoj su pomahnitali ljevičari prijetili smrću hrvatskim reprezentativcima, pa i najboljem igraču svijeta Luki Modriću.

Divljaštvo, primitivizam, treba osuditi bez obzira odakle dolazi, kad se osuđuje selektivno onda dobijemo to što danas imamo…

Spomenimo kako je zbog brojnih primitivnih uvreda, raznih primitivaca, SDP-ova političarka Aleksandra Kolarić deaktivirala svoj profil.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.