Umro John Havlicek, legenda Celticsa hrvatsko-češkog podrijetla

Foto: nba

Jedan od najboljih košarkaša svih vremena i legenda Boston Celticsa 79-godišnji John “Hondo” Havlicek umro je u četvrtak na Floridi nakon što je posljednjih godina imao Parkinsonovu bolest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

John Havlicek, čiji je otac bio Čeh, a majka Hrvatica, rođen je 8. travnja 1940. u gradiću Martins Ferry u američkoj saveznoj državi Ohio. Bio je jedan od najboljih bekova (visok 196 cm) svih vremena, a sa sveučilištem Ohio State je 1960. osvojio naslov NCAA prvaka.

Cijelu NBA karijeru igrao je za Celticse, svih 16 sezona (1962–1978), s kojima je osvojio osam naslova prvaka i jedan je od trojice igrača koji nikad nisu izgubili finalnu NBA seriju. On je rekorder Celticsa po broju odigranih utakmica (1.270) i postignutih koševa (26.395), a 13 puta igrao je na All-Star susretima. Suigrači su mu bili Bill Russell, K.C. Jones, Dave Cowens, Jo Jo White, Don Nelson i mnogi drugi istaknuti košarkaši.

Godine 1984. primljen je u košarkašku Kuću slavnih u Springfieldu, a više od 30 godina skupljao je novac za dječju zakladu Genesis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“John Havlicek bio je jedan od najkompletnijih igrača u povijesti Boston Celticsa, istinski šampion na terenu i izvan njega, koji se je uvijek žrtvovao za ekipu. Bio je ljubazan, obziran, ponizan i velikodušan. Duboko smo zahvalni za zadovoljstvo i inspiraciju koju nam je pružio”, ističe se u priopćenju Boston Celticsa.

Komesar NBA lige Adam Silver istaknuo je da je John Havlicek bio veliki prijatelj, koji je predstavljao ono najbolje što NBA liga jest: “Njegov ponizan pristup davao je fantastične rezultate. Strast i energija s kojom je igrao priskrbili su mu brojne navijače, te je postao uzor mnogim igračima u NBA ligi”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.