Sindikati u ponoć kreću u prikupljanje potpisa za inicijativu ’67 je previše’

Foto: Fah

Inicijativa “67 je previše” u ponoć na Trgu bana Jelačića pokreće akciju prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, kako bi spriječili dizanje dobne granice za odlazak u mirovinu na 67 godina, najavili su petak organizatori akcije.

Član organizacijskog odbora inicijative “67 je previše” Robert Brozd istaknuo je da građani mogu u iduća dva tjedna podržati inicijativu na oko 300 štandova diljem Hrvatske. Štandovi se simbolično otvaraju u ponoć rekao je Broz i pozvao građana da svojim potpisima podrže zahtjeve triju sindikalnih središnjica – Nezavisnih hrvatskih sindikata, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Matice hrvatskih sindikata.

Zagrebačka nadbiskupija o referendumskoj inicijativi ’67 je previše’ za prikupljanje potpisa ispred crkava

Prema posljednjim procjenama, treba prikupiti oko 385.000 potpisa, a organizatori su uvjereni da će ih prikupiti i više nego je potrebno.

Štandovi će se pomicati sukladno potrebama, kako bi došli do što više građana. Štandovi će u Zagrebu uglavnom raditi od osam do 20 sati, sve lokacije se mogu naći na web stranici inicijative, a uključilo se oko 4000 aktivista koji će prikupljati potpise, kaže Brozd.

Članica odbora Ana Miličević Pezelj predstavila je upitnik koji će građani ispunjavati, a formuliran je u obliku prijedloga izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju, koji je stupio na snagu početkom godine.

Granicu za odlazak u starosnu mirovinu vratiti na 65 godina

Sindikati traže da se granica za odlazak u starosnu mirovinu vrati na 65 godina, dob za stjecanje prava na prijevremenu mirovinu bude 60 godina, a penalizacija radi prijevremene mirovine smanji s 0,3 na 0,2 posto.

Miličević Pezelj je podsjetila da su sindikati lani u tri navrata tražili dubinske analitičke podloge kako bi se znalo kojim smjerom mirovinska reforma treba ići, ali komunikacija s vlastima je izostala.

Kritizirala je i promidžbene spotove za cjelovitu mirovinsku reformu na koje je potrošeno oko 1,8 milijuna kuna, poručivši kako se u njima ne spominju građani koji su umirovljeni od početka 2019., a mogli bi izgubiti i po nekoliko stotina kuna mirovine zato jer im je ukinuta stimulacija za dulji ostanak u svijetu rada.

Organizatori prikupljanja potpisa zatražili su od vrha Katoličke crkve da im se u razdoblju od 27. travnja do 11. svibnja dopusti prikupljanje potpisa i na prostorima ispred crkava.

Iz Zagrebačke nadbiskupije odgovoreno im je da, ne zauzimajući ničiju stranu, ne mogu dati dopuštenje za prikupljanje potpisa ispred crkava i crkvenih prostora. Prema riječima organizatora, pozitivno su im odgovorili iz Gospićko-senjske i Sisačko-moslovačke biskupije, a od ostalih čekaju odgovor.

Upitana zašto nisu pokrenuli inicijativu kada je SDP predložio kasniji odlazak u mirovinu, Miličević Pezelj je kazala da nisu imali sve podatke koje danas imaju te da su od prijelaznog razdoblja očekivali poboljšanje tehnoloških i radnih uvjeta, pristupa zdravstvu i sl, zbog čega je dob umirovljenika zapadnih zemalja viša. “Nemamo uvjete za dizanje dobne granice za odlazak u mirovinu”, ustvrdila je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina