Uoči ključne utakmice: Što Hrvatskoj treba za četvrtfinale Svjetskog prvenstva?

epa08956140 Croatia's Zlatko Horvat (R) in action against Bahrain goalkeeper Mohamed A. Husain (L) during the match between Croatia and Bahrain at the 27th Men's Handball World Championship in Cairo, Egypt, 21 January 2021. EPA/Mohamed Abd El Ghany / POOL

Kako smo već pisali hrvatska rukometna reprezentacija rutinski je došla do pobjede u prvoj utakmici druge faze Svjetskog rukometnog prvenstva koje se igra u Egiptu. Naime, Hrvatska je svladala Bahrein 28:18, i doista je izgledalo kako Hrvatska igra taman koliko je potrebno za uvjerljivu pobjedu. Ovim trijumfom izabranici Line Červara sve čvrsto drže u svojim rukama.  S druge strane veliki favorit Danska je deklasirala Katar te su pobijedili 32:23.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, kakav rasplet u skupini je realan? Što treba Hrvatskoj za prolaz u četvrtfinale?

U pretposljednjem kolu u subotu, naše rukometaše od 18 sati čeka dvoboj s Argentinom, koja je ranije danas svladala Japan (28:24). Pobijede li naši izabranici južnoameričku momčad, osigurat će plasman u četvrtfinale, neovisno o svim drugim utakmicama do kraja grupne faze.

Danska je nakon četvrtka i dalje prva u skupini s šest bodova, bodom više od Hrvatske i dva od Argentine. Drugim riječima, ako Danska (očekivano) pobijedi Japan u susretu koji će početi nakon hrvatskog u subotu (20.30 sati), uz pobjedu hrvatskih rukometaša, Hrvatska i Danska će u međusobnom susretu u ponedjeljak odlučivati o prvom mjestu u skupini i potencijalno lakšem protivniku u četvrtfinalu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, naša se skupina (2) križa sa Skupinom 4 u kojoj najviše izgleda za četvrtfinale imaju Švedska, Egipat, Slovenija te momčad Ruske rukometne federacije. Prvoplasirani iz naše skupine igrat će s drugoplasiranim iz te, i obratno, pišu Sportske novosti.

Što bi se dogodilo ako bi kojim slučajem Hrvatska izgubila od Argentine, a što se znalo događati?

Hrvatska reprezentacija je u subotu (18 sati) protiv Argentine veliki favorit. Ipak, treba računati i na to da bi moglo poći po krivu. Ako se u duelu Kauboja i Gaučosa dogodi remi, uz očekivanu pobjedu Danske nad Japanom i Katara nad Bahreinom, situacija bi se jako zakomplicirala. Mi bi bili na šest, Argentina na pet bodova, a Katar na 4. Katar nas ne bi mogao sustići jer s njima imamo bolji međusobni omjer u slučaju istog broja bodova, a za četvrtfinale bismo protiv Danaca tada morali samo “mečirati” rezultat Argentine u njihovom dvoboju zadnjeg kola protiv Katara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako bismo pak, kojim slučajem, izgubili od Argentinaca, trebalo bi se u zadnjem kolu čupati protiv Danske. Ukalkulirajmo opet sigurne pobjede Danske i Katara, ljestvica bi izgledala – Argentina 6, Hrvatska 5 i Katar 4. Ne samo da bismo morali pobijediti Dance u zadnjem kolu, nego bi trebalo u tom slučaju navijati i za Katar protiv Argentine. Tada bi nam samo igrala pobjeda nad Dancima i poraz Argentine, jer bismo imali lošiji međusobni omjer s Argentinom.

Drugim riječima, Hrvatska protiv Argentine igra ključnu utakmicu za četvrtfinale SP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.