Nema krize za političke stranke: Sami sebi u koronakrizi darovali još više našeg novca

Zagreb, 20.01.2021. - Nastavak 6. sjednice Hrvatskog sabora. Na fotografiji Gordan Jandroković. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

U Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2021. godinu osiguravaju se sredstava za rad političkih stranaka u 2021. godini u iznosu od 62.052.190,00 kuna, objavio saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav. Riječ je o iznosu koji je za tri milijuna veći nego prošle godine, odnosno pet milijuna kuna više nego 2019. godine kada je utrošeno 56.432.918,00 proračunskih kuna.

Tako će Hrvatska demokratska zajednica koja 62 zastupnika dobiti 25.323.355,17 kuna, a SDP sa 34 zastupnika 14.197.030,62 kuna.

Domovinskom pokretu je za rad s 11 zastupnika dodijeljeno 4.506.360,84 kuna, a Mostu s 8 zastupnika 3.230.223,26 kuna.

Platforma Možemo dobila za rad svojih 5 zastupnika 2.033.844,27 kuna, a SDSS za rad 3 zastupnika 1.276.137,58 kuna. IDS koji također ima 3 zastupnika dobiva 1.236.258,28 kuna. HSLS, HSS i HKS imaju po 2 zastupnika te dobivaju svaka 797.585,99 kuna.

>Po kojim kriterijima i u korona-krizi sredstva za Pupovca se ne režu?

Nova ljevica, Radnička fronta, Građansko-liberalni savez, Stranka s imenom i prezimenom, Pametno i Reformisti imaju po jednu zastupnicu pa svaka od njih dobiva 438.672,29 kuna, dok Hrvatski suverenisti, Hrast, HDS, HSZ, Blok za Hrvatsku, Fokus, HNS i HDSSB za jednog zastupnika dobivaju 398.792,99 kuna.

Nezavisna zastupnica Ermina Lekaj – Prljaskaj za svoj rad dobiva 438.672,29 kuna, dok zastupnici Robert Jankovics, Furio Radin, Vladimir Bilek i Veljko Kajtazi za svoj rad dobivaju 398.792,99 kuna.

Strankama i zastupnicima novac se iz proračuna na račun isplaćuje tromjesečno, a u to se ne ubrajaju plaće samih saborskih zastupnika jer njih plaćamo posebno. Isto tako, podsjetimo da je strankama nakon parlamentarnih izbora u srpnju 2020. godine određena naknada izbornih troškova s obzirom na broj osvojenih mandata.

HDZ je dobio 8,9 milijuna kuna, a stranke okupljene u Restart koaliciju 5,5 milijuna kuna. Domovinski pokret Miroslava Škore za troškove naknade je dobio od 2,2 milijuna kuna, Most 1,1 milijun kuna, a platforma Možemo 945 tisuća kuna.

Za tri osvojena mandata koaliciji SSIP, Fokus i Pametno pripalo je 405 tisuća kuna naknade, a isto toliko dobio je i Pupovčev SDSS. Stranke s jednim mandatom i nezavisni zastupnici dobili su naknadu 135.000 kuna.

Udruga U ime obitelji: ‘Financiranje političkih stranaka iz proračuna ne sprječava korupciju’

“Udruga U ime obitelji predlaže potpuno ukidanje financiranja aktivnosti političkih stranaka i izborne promidžbe iz svih javnih izvora – državnog proračuna i proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave”, naglasili su iz UiO tijekom javne rasprave o Prijedlogu zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.

U vrijeme javne rasprave, udruga U ime obitelji iznijela je prijedlog, koji je Ministarstvo uprave odbilo. Štoviše, vladajući su svojim zakonom omogućili dodatno financiranje političkih stranaka iz proračuna. Naime, prema novom zakonu stranke za izbornu promidžbu dobivaju 4 milijuna kuna – odnosno 2,5 milijuna kuna više nego do sada.

“Mislimo da model financiranja političkih stranaka javnim novcem nije dobar za hrvatsku demokraciju i politiku jer političke stranke čini manje odgovornima biračima te pretvara predstavničku demokraciju u sredstvo stranačke zarade.

Zbog krnje opcije preferencijskog glasovanja, s cenzusom od 10%, birači imaju malo utjecaja na to tko ulazi i predstavlja ih u Saboru, već glavnu riječ vodi predsjednik stranke, koji sastavlja liste. Zato su izabrani zastupnici više odgovorni predsjedniku stranke, da ih ponovno stavi na listu nakon 4 godine, nego biračima – njihov ulazak u Sabor i ostanak na radnom mjestu ovisi primarno o mjestu na listi, koju određuje predsjednik, a ne o glasovima i volji birača, kazao je u travnju 2019. godine za Narod.hr Ivan Munjin, član Upravnog odbora udruge U ime obitelji.

“Ako to povežemo s financiranjem političkih stranaka, ključno je pitanje zašto bi se iz državnog i lokalnog proračuna automatizmom izdvajala financijska sredstva za političke stranke na temelju osvojenih mandata na izborima ako stranke i njihovi zastupnici nisu odgovorni svojim biračima nakon izbora? Zato je prijedlog U ime obitelji da stranke izravno traže od građana financijsku potporu za svoje djelovanje, da se financiraju isključivo donacijama, a da se sve financiranje javnim novcem postepeno u potpunosti ukine, po primjeru Italije. Tako će stranke biti više odgovorne biračima, vodit će računa o tome što njihovi birači misle i neće ih se sjetiti samo od izbora do izbora, svake 4 godine, jer će o volji birača ovisiti njihova egzistencija.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.