USKOK: Nisu bile ispunjene zakonske pretpostavke za predlaganje mjera opreza Mamiću

Foto: fah

USKOK je u četvrtak priopćio da Županijskom sudu u Osijeku nije predložio izricanje mjere opreza bivšem treneru Dinama Zoranu Mamiću zbog opasnosti od bijega jer za to nisu bile ispunjene zakonske pretpostavke.

Podsjećaju kako je, nezadovoljan odlukom suda o visini izrečene kazne, podnio žalbu na prvostupanjsku presudu i očekivao da će ona, s obzirom na u njoj iznesene razloge, biti usvojena (izricanje kazne u trajanju od pet godina ili više) u kojem bi slučaju istražni zatvor bio obligatoran.

Uz to, tužiteljstvo je dodalo da prema Zakonu o kaznenom postupku nakon podizanja optužnice pa do pravomoćnosti, odnosno izvršnosti presude, mjere opreza određuje, produljuje i ukida prvostupanjski sud. To znači da mjere opreza može izreći, ako su ispunjene pretpostavke, prvostupanjski sud po službenoj dužnosti ili na prijedlog nadležnog državnog odvjetništva, dodao je USKOK.

Tužiteljstvo ističe da se sada pravomoćno osuđeni Zoran Mamić ranije uredno odazivao sudskim pozivima te nije izbjegavao prijam pismena suda i USKOK-a. Dodaju i da Zoran Mamić ima prijavljeno prebivalište i vlasnik je nekretnina u Hrvatskoj gdje žive članovi njegove obitelji i gdje se odvijala njegova poslovna aktivnosti zbog koje je često napuštao RH te se u nju vraćao.

”Cijeneći sve navedeno, sama činjenica da Zoran Mamić ima i državljanstvo Bosne i Hercegovine koje je ostvario na temelju svog porijekla, ne predstavlja zakonom predviđenu osobitu okolnost opasnosti od bijega… i stoga ne predstavlja dostatan temelj za predlaganje određivanja istražnog zatvora”, precizirao je USKOK.

U USKOK-u posebno ističu da, sukladno važećim zakonskim odredbama, a dok se navedene odredbe u propisanoj proceduri eventualno ne izmijene, ako nema uvjeta za predlaganje istražnog zatvora nema ni uvjeta za predlaganje mjera opreza.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr