Uskoro se gasi olimpijski plamen u Rio de Janeiru: Sportaši koji su obilježili Olimpijske igre 2016.!

Foto: fah

Iako će se u nedjelju, posljednjeg dana Olimpijskih igara dijeliti medalje u osam sportova, već sada se može govoriti o tome koji su sportaši i sportašice obilježili Igre u Riju, a, po običaju, oni dolaze iz atletike, plivanja i gimnastike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usain Bolt

Foto: fah
Foto: fah

Jamajčanin Usain Bolt (29) potvrdio je svoje mjesto među sportskim besmrtnicima osvojivši tri zlatne medalje na trećim uzastopnim olimpijskim igrama (100m, 200m i štafeta 4×100), ponovivši uspjeh koji je ostvario u Pekingu 2008. i u Londonu 2012. godine. Najbrži čovjek na svijetu ima još samo jednu želju, da bude legenda poput Pelea i Muhammada Alija.

Mohamed Farah

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: fah
Foto: fah

Britanski atletičar Mohamed Farah (33), koji je prije četiri godine u Londonu pobijedio na 5.000 i 10.000 metara, isto je učinio i u Riju. On je tek drugi atletičar u povijesti kojem je to uspjelo, nakon sjajnog Finca Lassea Virena koji je to ostvario 1972. u Muenchenu i 1976. u Montrealu. Farah je čak i pao tijekom utrke na 10.000 metara, ali je unatoč tome u finišu utrke slomio svoje protivnike i prvi prošao kroz cilj.

Nakon Shelly-Ann Fraser-Pryce, Jamajka je dobila novu kraljica sprinta 24-godišnju Elaine Thompson, koja je osvojila dva zlata (100m, 200m) i jedno srebro (štafeta 4×100).

Plivanje, ali i olimpijsku povijest obilježio je Amerikanac Michael Phelps (31). On je u Riju osvojio pet zlatnih medalja (200m leptir, 200m mješovito, štafeta 4×100 slobodno, štafeta 4×200 slobodno, štafeta 4×100 mješovito) i jedno srebro (100m leptir). Phelps u olimpijsku mirovinu odlazi kao najuspješniji olimpijac svih vremena, sa 23 zlatna odličja i ukupno 28 medalja na pet olimpijskih igara na kojima je sudjelovao, od Sydneyja 2000. do Rio de Janeira 2016.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katie Ledecky

Kod plivačica najveća zvijezda je bila 19-godišnja Amerikanka Katie Ledecky, koja je osvojila četiri zlata (200m, 400m i 800m slobodno, štafeta 4×200 slobodno) i jedno srebro (štafeta 4×100 m slobodno). Ledecky je deklasirala konkurenciju na 800 metara slobodno pobijedivši s novim svjetskim rekordom (8:04.79). Također, ona je prva plivačica koja je nakon 48 godina na istim igrama pobijedila na 200, 400 i 800 slobodno. Posljednja koja je to uspjela bila je Amerikanka Debbie Meyer 1968. godine.

Katinka Hosszu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Briljirala je i mađarska plivačica Katinka Hosszu (27), koja je osvojila tri zlatna odličja (100m leđno, 200m i 400m mješovito) i jedno srebrno (200m leđno). Usto, “željezna lady” je na 400 mješovito oborila svjetski rekord, a na 200 mješovito olimpijski rekord.

Simone Biles

Kao najveća gimnastička zvijezda u Rio je stigla 19-godišnja Amerikanka Simone Biles, a to je i potvrdila. Najavljivala je osvajanje pet zlatnih medalja, no osvojila je četiri (višeboj, preskok, tlo, ekipno) i jednu broncu (greda).

Hrvatski sportaši?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: fah
Foto: fah

Zapravo svi, svi osvajači, svih deset rekordnih medalja, su junaci ovih Olimpijskih igara, dok su senzacijom Rija mediji proglasili mladu Saru Kolak. Hrvatska je u Rio de Janeiru, na nezaboravnim Igrama za hrvatski sport, osvojila kišu medalja, zlato Josipa Glasnovića, braće Sinković, Sandre Perković, Igora Marenića i Šime Fantele, srebro Tončija Stipanovića te Damira Martina, hrvatskih vaterpolista te broncu Blanke Vlašić i Filipa Hrgovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.