Utakmica između Hajduka i Cibalije potvrdila potrebu za gol-tehnologijom u HNL-u

Foto: fah

Splitski Hajduk u prvoj ovosezonskoj prvenstvenoj utakmici slavio je u Vinkovcima protiv Cibalije 2:0, rezultat, naravno, ne sugerira pravo stanje na terenu tijekom devedeset minuta ne baš pretjerano atraktivnog nogometa. No, početak je sezone, noge su još teške, a misli na odmoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Splićani su do pobjede došli nakon puno sreće, da li i uz pomoć glavnog suca Brune Marića? Kako tvrde Vinkovčani sudac ih je oštetio u 69. minuti utakmice kada im nije priznao pogodak kod vodstva gostiju iz Splita 1:0. Dakle, sve je još bilo dohvatljivo, a Cibalija je bila bolja momčad u polju. Vinkovčani smatraju da je 69. minuta riješila čitavu utakmicu.

U minuti kada Marić nije priznao navodni pogodak za domaću momčad ista ta momčad imala je nekoliko prilika, dva kornera zaredom, nakon prvog golman Hajduka griješi, no, s crte spašava Pejić. Nakon novog udarca iz kuta pucao je Jerbić lopta je krenula prema mreži no, uspio je izbiti Bilj, vratila se lopta natrag Jerbiću koji je ponovno pucao, međutim, ponovno neuspješno s obzirom kako je loptu na gol crti zaustavio Ćosić. I tu je nastao problem.

U tom kaosu u šesnaestercu gostiju nije se zapravo vidjelo što se dogodilo, međutim, igrači domaće momčadi su signalizirali su sucu da je Ćosić loptu izbio nakon što je ona bila u vratima, dakle, nakon što je prošla gol crtu. Razlog je to bio za uzbunu u Vinkovcima s obzirom kako ponovljena snimka daje za pravo Vinkovčanima da sumnjaju, ni, snimka sto posto ne može potvrditi ništa. Kako se radilo o sumnjivoj situaciji Vinkovčani se ipak nisu lako pomirili s činjenicom da im “gol” nije priznat. Ako je bio pogodak?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Snimka zaslona
Foto: Snimka zaslona

Ova situacija, s obzirom kako je tek početak prvenstva, nije toliko dramatična da bi se o njoj sada trebalo pisati danima, međutim, jasno je da bi Hrvatskoj nogometnoj ligi “gol tehnologija” koju smo vidjeli na Europskom prvenstvu mogla biti potrebna, pa i neophodna, ionako je u našoj ligi puno sumnjičenja i sumnji.

Prisjetimo se Eura u Francuskoj, sjetimo se kako je pucao protiv Španjolske prema golu furije hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić, lopta se nakon njegovog udarca od grede odbila na gol liniju, neki bi suci, da nije bilo gol tehnologija koja sucu vrlo brzo sugerira je li ili nije lopta punim obujom prošla liniju, priznali pogodak i pokazali na centar. Rakitić ipak, nažalost, nije postigao pogodak, zato nije ni priznat, sudac je odmah imao točnu informaciju o tome.

Jesu li pogodak postigli nogometaši Cibalije protiv Hajduka? Gol tehnologija ne bi ostavila nikakve dvojbe. Nažalost, radi se o tehnologiji čija primjena nije nimalo jeftina te vjerojatno u idućih desetak godina neće biti primjenjena u HNL-u. No, Hrvatska nogometna liga ne zaostaje samo tehnološki za najjačim nogometnim ligama Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.