Vatreni su u posljednjih 30 godina uspješniji na svjetskim prvenstvima od Engleske, no ”hrvatski” mediji i dalje teroriziraju javnost jugoslavenskim nogometom…

Foto: fah

Hrvatska nogometna reprezentacija prvu je utakmicu nakon pada Berlinskog zida odigrala 17. listopada 1990. godine na Maksimiru protiv SAD-a. Na Maksimiru je momčad, za koju su još tada davno igrali i Kranjčar, Mlinarić…, pobijedila 2:1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od tada do danas Vatreni su postali respektabilna nogometna sila, barem kad je u pitanju reprezentacija. Na velikim natjecanjima, a posebno na svjetskim prvenstvima, Hrvatska je pokazala svoj ogromni nogometni talent koji je došao do punog izražaja nakon što smo se oslobodili ”bratskog” zagrljaja s istoka.

Naime, u posljednjih trideset godina na svjetskim prvenstvima Hrvatska je uspješnija od Engleske, od zemlje u kojoj je nogomet navodno izmišljen. Samo jedan podatak dovoljno ilustrira takvu činjenicu. Naime, Englezi su u posljednjih tridesetak godina u dva navrata igrali polufinale najvećeg nogometnog natjecanja, u Italiji 1990. i u Rusiji 2018. Na putu do finala u Italiji zaustavili su ih Nijemci, a u Rusiji Hrvati…

Ovaj podatak govori sve, međutim, i dalje nas, svako malo, teroriziraju nazovi hrvatski mediji jugoslavenskim nogometom, ako ne podsjetnikom na ”prekrasne dane bratstva i jedinstva”, kada je UDB-a tamanila Hrvate diljem svijeta, a ono na sportske uspjehe, kojih je bilo, ali daleko manje, kad su hrvatski sportaši u pitanju, nego što Hrvatska danas, kao sportska velesila, ima. Od nogometa, do rukometa, skijanja…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je ostalo od te jugoslavenske ruševine kad je nogomet u pitanju najbolje govori činjenica da osim Hrvatske ostale reprezentacije nisu napravile ništa, uključujući i Srbiju, na svjetskim prvenstvima, ako su neke od njih i došle do Svjetskog prvenstva ispadale bi u skupini. S druge strane Hrvatska je 1998. pobijedila Njemačku 3:0 u četvrtfinalu SP-a, osvojili treće mjesto pobjedom protiv Nizozemske 2:1, da bi 2018. stigli preko Engleske do finala. Komunistička Jugoslavija takve uspjehe mogla je samo sanjati, postojala je 45 godina previše, a finale ni blizu nije vidjela. ”Prekrasnih” osamdesetih Jugoslaveni su igrali jedno Svjetsko prvenstvo, 1982. u Španjolskoj, ispali su u skupini, u Meksiku 1986. ih nije ni bilo… 1990. i SP u Italiji? To je bio skup pojedinaca, predvođen ”nekakvim Hrvatom” Ivicom Osimom, koji je jedva čekao da pobjegne svatko na svoju stranu. Samo koji tjedan kasnije srpski teroristi krenuli su s prvim balvanima.

I kako je onda moguće da nas navodno hrvatski mediji teroriziraju i pritom ne prestaju, s jugoslavenskim nogometom? Teroriziraju i mlade generacije koji o Jugoslaviji nemaju pojma, i ne trebaju imati, osim da se radilo o terorističkoj državi, a onda to i nije bila država već ”špilja razbojnička.”

Sportske novosti pišu o ”idealnoj momčadi”, ”momčadi snova”, ruske lige, radi se o momčadi, naravno, sastavljenoj od igrača ”s ovih prostora.” Kakva momčad snova iz ruske lige?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Kako već godinama nogometaši iz prostora bivše Jugoslavije čine važan dio ruske Premier lige tamošnji su novinari portala sportbox.ru izabrali i idealnu momčad sastavljenu od igrača koji su ostavili najdublji trag.

Od formiranja ruske Premier lige više od 250 igrača s ovih prostora je igralo u Rusiji, a među njima su brojni Hrvati. Danas najbolji dojam svakako ostavlja Nikola Vlašić, a u idealnu momčad na kraju su izabrana trojica Hrvata”, pišu Sportske novosti:

To su Stipe Pletikosa, Vedran Ćorluka i Ivica Olić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U idealnoj momčadi dominiraju igrači iz Srbije, dok je jedan predstavnik i iz BiH.

Vratar: Stipe Pletikosa (Hrvatska)

Obrana: Branislav Ivanović (Srbija), Nemanja Vidić (Srbija), Vedran Ćorluka (Hrvatska), Aleksandar Luković (Srbija)

Vezni red: Elvir Rahimić (BiH), Miloš Krasić (Srbija), Ognjen Koroman (Srbija), Zoran Tošić (Srbija)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napad: Savo Milošević (Srbija), Ivica Olić (Hrvatska)

Elvir Rahimić, Miloš Krasić, Zoran Tošić…? Kakve veze sve ove ”zvijezde” imaju s reprezentacijom koja je bok uz Španjolskoj, Engleskoj, Francuskoj, Portugalu…?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.