Na vatrenoj klupi: Nikola Kalinić, kao i neki drugi bivši hrvatski reprezentativni napadači. rodio se u ‘pogrešno vrijeme’?

Foto: fah

Postoje takvi trenuci, takve situacije u životu, imate puno, uspješni ste u u skoro svemu što dotaknete, a da opet niste zadovoljni, odnosno, da ste pomalo tužni i da kad se pogledate u zrcalo nemate ništa, s obzirom kako nemate ono što ste možda najviše željeli. Hrvatski reprezentativac  Nikola Kalinić u ovom je trenutku jedan od najboljih napadača Europe, igra u sjajnoj formi, zabija odakle poželi i skoro kada poželi, zajedno s Fiorentinom odlično gura u Europi dok je u Italiji borba za vrh Serie A tek započela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naizgled, Nikola Kalinić u savršenom je trenutku svoje karijere, teško da će ikada biti bolji nego što je danas, biti će velika stvar za njega, a onda i za hrvatski nogomet, ako ovako visoku razinu uspije dobrim dijelom zadržati do Svjetskog prvenstva 2018. godine u Rusiji, što neće biti nimalo lako. Podsjetimo, Nikola Kalinić zabio je 13 golova u dresu hrvatske nogometne reprezentacije. S obzirom na godine ima još vremena za uspon na ljestvici vječnih strijelaca vječne liste golgetera nacionalne reprezentacije.

Upravo je hrvatska nogometna reprezentacija, i činjenica da uglavnom ulazi s klupe, kao zamjena, glavni razlog Kalinićeve nesreće, ili bolje rečeno Kalinićevog peha. Kalinić nije buntovan tip koji će ulaziti u sukobe, prepucavanja, posebno ne kada je hrvatski dres u pitanju. Naime, zadovoljan je igrom hrvatskog centarfora i izbornik Vatrenih Ante Čačić, pa ipak malo toga može učiniti da se nešto ozbiljnije promjeni ukoliko će prvi napadač Vatrenih i dalje zabijati u prosjeku dva pogotka za Hrvatsku u kvalifikacijskim susretima hrvatske nogometne reprezentacije. Hrvatski izbornik na pitanje novinara zašto Kalinić iako je u vrhunskoj formi sjedi na klupi te tu i tamo uskače u drugom poluvremenu odgovara vrlo uvjerljivo protuargumentom koji ipak ne može Kalinića zadovoljiti, ali objašnjava mnoge stvari. “Kod kojeg je izbornika Kalinić igrao više nego kod mene”, zapitao se javno Čačić, koji, naravno, ima pravo, doista, Kalinić igra danas više nego ikad za Hrvatsku, ali, ipak postoji ali…

Činjenica je također da Kalinić nikada ovako dobro nije igrao kao zadnjih mjeseci u dresu Fiorentine i to u jednoj od najjačih europskih nogometnih liga na svijetu. Dakle, Kalinić je bez ikakve sumnje poziv zaslužio, pa čak i prvo mjesto u prvih 11. Kalinić je danas bolji nogometaš nego što je bio kad su Hrvatsku vodili Bilić, Štimac ili Kovač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, umjesto koga, ako se s četiri gola u dvije utakmice sjajno vratio Mario Mandžukić, ako Andrej Kramarić odlično izgleda kao polušpica i asistent odmah do Mandžukića, bi trebao igrati popularni Kale?  Može li Kalinić igrati umjesto Kramarića ili je ipak Kramarić, koji je također u dobroj formi, drugačiji tip igrača? Kalinić je zabio dva Slovanu, tri Cagliariju, Mandžukić ipak se teško nosi s konkurencijom u Juventusu, no, Juventus nije Fiorentina, sama činjenica da ste standardni u Juveu dovoljno govori o kvaliteti trećeg strijelca hrvatske nogometne reprezentacije u povijesti.

Drugim riječima, je li se zapravo Nikola Kalinić, barem kada je hrvatska nogometna reprezentacija u pitanju, rodio u pogrešno vrijeme? Naravno, ovo je pitanje namjerno postavljeno bez namjere da bude zlobno ili podležno ovakvim ili onakvim tumačenjima, ljudi ne odlučuju kada će se roditi, već se rode i žive u vremenu koji im je darovano.

Naime, nije samo Kalinić “žrtva” činjenice da hrvatska nogometna reprezentacija ima odlične napadače. Sjetimo se Alena Bokšića i Davora Šukera, kad god su oni bili u istom trenutku spremni za igru sjajni napadač Goran Vlaović sjedio bi na klupi.  Tako je i u ovom trenutku Kalinić u čekaonici te čeka svoju veliku priliku, kakvu je primjerice dobio protiv Španjolske i iskoristio je takvu prigodu. Goran Vlaović se svojedobno znao izboriti za svoje mjesto pod suncem Ćire Blaževića, iako je to bilo dobrim dijelom zbog toga što je Alen ima podosta peha kada su Vatreni u pitanju budući da je zbog ozljede propustio i legendarno Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. kada su Vatreni osvojili treće mjesto, a Vlaović je briljirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teško će biti ostaviti na klupi Mandžukića, posebno nakon pobjede Vatrenih protiv Kosova i Finske, a još će se teže izbornik Čačić odlučiti za dva klasična napadača u momčadi, kako bi Kalinić bio jedan od dvojice i tandemu.  Posebno je takav potez izbornika nerealno očekivati ako znamo da su uz Mandžukića ofenzivi skloni Ivan Perišić te Andrej Kramarić, i, naravno, ne samo oni.  Nažalost, danas, u ovakvom gladijatorskom nogometu sve počinje od obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.