‘Vatrogasac’ Zlatko: Svi prije Dalića su uspjeli izvući Vatrene iz provalije, hoće li to uspjeti novom izborniku?

Foto: Twitter

Remi ravan porazu hrvatske nogometne reprezentacije protiv Finske na Rujevici koštao je izborničke funkcije Antu Čačića, umjesto njega došao je Zlatko Dalić, kao 13. hrvatski izbornik u povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, Dalića ne čeka nimalo jednostavan zadatak, već večeras Hrvatska u Kijevu pod imperativom pobjede igra protiv Ukrajine, reprezentacije koja je na svom travnjaku vrlo nezgodna, ali realno nije to reprezentacija od koje bi trebali naši strahovati.  U slučaju pobjede Vatreni će vjerojatno ići u dodatne kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, remi bi mogao, ali i ne mora, donijeti baraž, poraz donosi potpuno slom ove generacije Vatrenih.  Hrvatska može direktno na Svjetsko prvenstvo samo ako će svladati Ukrajinu u Kijevu, a Island protiv najslabije reprezentacije skupine, Kosova,  kiksati na svom travnjaku. Ovo posljednje graniči sa znanstvenom fantastikom. Modriću i suigračima ne preostaje ništa drugo nego pobjedom tražiti put do baraža. Za kalkulacije ionako više nema vremena.

Rijetko teška situacija za Vatrene, a tako je idilično izgledalo prije samo nekoliko mjeseci. Pad je uslijedio u šestom mjesecu na Islandu, porazom u posljednjim sekundama Hrvatska je krenula prema provaliji i još se nije izvukla. Dva pogotka iz četiri utakmice jako su malo za reprezentaciju prepunu nogometnih zvijezda predvođenih igračima Reala, Barcelone, Juventusa… Ipak u dresu Vatrenih igraju napadači Juventusa, Milana…

Navodno je dolaskom na izborničko mjesto novi izbornik najavio značajne promjene. Primjerice, već protiv Ukrajine umjesto protiv Finske indisponiranog Raktića trebao bi ući Milan Badelj, a dok bi Mateja Mitrovića u obrani zamijenio Dejan Lovren. Neki mediji navode da će igrati Rakitić, ali da neće Josip Pivarić, kojeg bi trebao zamijeniti Šime Vrsaljko. Ako će Mario Mandžukić biti spreman Hrvatska bi ipak jača trebala izaći na travnjak uoči presudnih 90 minuta. Nažalost, Mandžukić već duže vrijeme za reprezentaciju ne igra ni približno onako kao što je to slučaj s Juventusom.  Još se uvijek ne zna hoće li u dodatnim kvalifikacijama Hrvatska biti nositelj, što bi bilo itekako važno, no, za sada to je tema koja tek mora pričekati rasplet u Kijevu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mediji su Dalića već proglasili vatrogascem, uz konstataciju kako svi njegovi prethodnici koji su u sličnoj, ali ne i istoj, situaciji vadili kestene iz vruće vatre bili uspješni. Dalić je ipak stigao praktički nekoliko sati prije utakmice odluke, malo će toga ovisiti o njemu ako se igrači ne uspiju konačno dogovoriti sami sa sobom.

Idemo redom,  sad već davne 2000. godine, nakon promjene vlasti i pritiska tadašnje vladajuće nomenklature, otišao je Miroslav Ćiro Blažević, došao je Mirko Jozić i uspio. Odveo je Vatrene na SP koje se 2002. igralo u Japanu te Južnoj Koreji.  Niko Kovač reprezentaciju je preuzeo od Igora Štimca uoči dodatnih kvalifikacija za SP 2014., Hrvatska je izbacila Island i otišla u Brazil. Dvije godine nakon toga Niko je smijenjen, vatrogasac je postao Ante Čačić, i on je uspio odvesti Hrvatsku na Europsko prvenstvo u Francusku, koje se igralo prošle godine i na kojem su Vatreni djelovali dosta moćna, nesretno ispali pd Portugala u osmini finala. Treba reći da su svi, od Jozića do Čačića, ipak došli u puno povoljnoj situaciji. Dalić ima samo jednu utakmicu za potpuno promjenu ozračja, za pobjedu, a jedna utakmica vrlo lako može ići u puno neželjenih smjerova, bez obzira na kvalitetu.

Nadajmo se da će Hrvatska napokon početi zabijati golove, naime, remi, bez postignutog pogotka, teško će nam odgovarati čak i ako dođe do čuda te nam se ostali rezultati poklope.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.