Velika čast: Najbolji hrvatski plivač svih vremena Duje Draganja ušao u Kuću slavnih kalifornijskog sveučilišta Berkeley

Foto: fah

Najbolji hrvatski plivač svih vremena Duje Draganja u subotu je službeno primljen u Kuću slavnih kaliforiniskog sveučilišta Berkeley. Svečanost je održana u Oakladnu, a navečer je bio predstavljen navijačima na California Memorial Stadiumu, na sveučilišnoj utakmici amaričkog nogometa, pred 60 tisuća gladetelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Duje Draganja, osvajač olimpijskog srebra na 50 metara slobodno u Ateni 2004., za Berkeley je osvojio osam NCAA naslova i prvaka, 12 konferencijskoh naslova, a i danas njegovo vrijeme na 50m slobodno drugo je najbrže vrijeme u povijesti Sveučilišta.

Draganja je rođen u Splitu 27. veljače 1983. godine, a roditelji su ga i prije polaska u osnovnu školu upisali u plivačku školu Plivačkog kluba POŠK za kojeg je plivao od 1998. do 2002. godine, kada odlazi u Rijeku i postaje član Primorja. Od 2007. godine plivač je zagrebačke Dubrave.

Bio je kapetan hrvatske juniorske plivačke momčadi. Na Europskim juniorskim prvenstvima osvojio je sedam zlatnih medalja te drži dva juniorska svjetska rekorda i četiri juniorske europska rekorda, kao i brojne hrvatske rekorde. Studirao je na kalifornijskom sveučilištu Berkeley. U finalu NCAA u New Yorku je otplivao 100 metara slobodno u 25-metarskom bazenu za 46.64 sekundi, čime je srušio deset godina star europski rekord Aleksandra Popova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastupio je na Olimpijskim igarama 2000. godine u Sydneyu i 2004. godine u Ateni, gdje je plivao u finalima na 50 i 100 metara slobodno, te na 100 metara leptirovim stilom. U sve tri discipline je oborio hrvatski rekord, a na 50 metara slobodno je osvojio olimpijsko srebro uz šesti rezultat svih vremena, 21.94, a zlatno odličje mu je pobjeglo za stotinku sekunde. Bio je sudionik i Olimpijskih igara 2008. godine u Pekingu.

U kolovozu 2006. godine Duje Draganja je osvojio srebrnu medalju u disciplini 50 metara delfin na 28. Europskom prvenstvu u plivanju u Budimpešti. Draganja je isplivao dionicu za 23.62 sekunde, što je novi hrvatski rekord. Srebrnu medalju osvaja i 2007. godine na prvenstvu Europe u Mađarskoj na 50 metara slobodno.

Godine 2008. Duje Draganja na svjetskom prvenstvu u plivanju u malim bazenima u Velikoj Britaniji osvaja zlatnu medalju u trci na 50 metara slobodnim stilom te postavlja novi svjetski rekord otplivavši 50 metara za 20 sekundi i 81 stotinku, upisavši se tako među trojicu velikana plivanja koji su uspjeli tu disciplinu otplivati za manje od 21 sekundu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Europskom prvenstvu 2009. godine u kratkim bazenima u Istanbulu osvojio srebrnu medalju u disciplini 50 metara slobodno i zlatnu medalju u disciplini 100 metara mješovito te srebrnu u štafeti 4×50 metara slobodno.

Odlikovan je državnim odličjem Red Danice Hrvatske s likom Franje Bučara, dobitnik je državne nagrade za sport Franjo Bučar 2004. godine. Iste je godine u više anketa novinskih kuća proglašen najboljim sportašem Hrvatske i Dalmacije.
Godine 1999. Hrvatski olimpijski odbor proglasio ga je najvećom nadom hrvatskog sporta, a po izboru HOO-a najuspješniji je hrvatski sportaš 2004. i 2006. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.