Velikosrbima se pridružili neki talijanski mediji: Smeta im što hrvatska reprezentacija voli Thompsona!

Foto: fah

Neki talijanski mediji pišu o hrvatskim reprezentativcima Dejanu Lovrenu i Marcelu Brozoviću, koji su snimljeni kako pjevaju Thompsonovu pjesmu i uzvikuju “Za dom spremni”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gazzetta dello Sport pozdrav je usporedila s nacističkim pokličem “Sieg Heil”.

“U videu, koji je postao viralan u Hrvatskoj, dvojica igrača snimljena su u klubu kako tijekom proslave osvajanja trećeg mjesta na Svjetskom prvenstvu uzvikuju ‘za dom spremni’, što znači ‘za domovinu spremni’.

To je krilatica koju je pratio pokret ruke, koji su tijekom Drugog svjetskog rata koristili hrvatski ustaše, a tradicionalno nalazi prostor u nacionalističkim i fašističkim krugovima u Hrvatskoj. Pogrdne riječi početak su Thompsonove pjesme, pjevača kojeg se u domovini smatra neonacistom”, piše SportMediaset.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prisjetili se odluke Visokog suda i Šimunića

Calciomercato u naslovu piše kako je “Interovac Brozović pjevao neonacističke pjesme”: “Riječ je o pjesmi Marka Perkovića Thompsona, u kojoj je krilatica ‘za dom spremni’ (koju su koristili ustaše, suradnici nacista u Drugom svjetskom ratu) i koja se izjednačava sa ‘Sieg Heil’. Događaj se navodno odvio u Zagrebu, u klubu igrača Intera.”

“Lovren i Brozović na snimci pjevaju ‘za dom spremni’ od Marka Perkovića, kojeg se smatra ikonom nacionalističke desnice u Hrvatskoj”, piše Il Primato Nazionale.

“Ipak, Visoki sud u Hrvatskoj krilaticu ‘za dom spremni’ u pjesmama Perkovića Thompsona proglasio je legitimnom i dopuštenom kada se govori o ratu za neovisnost Hrvatske, vođenom od 1991. do 1995. protiv srpskih snaga pod zapovjedništvom iz Beograda”, zaključuje Il Primato Nazionale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Uzvik se povezuje sa svijetom nogometa i ponekad ga koriste nacionalistički navijači u Hrvatskoj.

Hrvatski igrač Josip Šimunić 2013. godine četiri puta ga je uzviknuo s publikom u Zagrebu nakon pobjede Hrvatske nad Islandom u kvalifikacijama za SP 2014. FIFA ga je kaznila s deset utakmica, zbog čega nije nastupio na prvenstvu. Šimunić je rekao kako ne podržava bilo kakav oblik ‘netolerancije ili fanatizma'”, navodi Calcio Finanza.

> Velikosrbi divljaju, jer hrvatska reprezentacija voli Thompsona!

Ovim su se talijanski mediji pridružili velikosrpskom Kuriru koji je objavio članak: “HRVATI OPET REŽIRALI SKANDAL! Vatreni napravili veliki uspeh na SP, ali džaba – sa pesmom koja propagira USTAŠTVO sve su uprskali!”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbijanski mediji, a sada i talijanski, ponovno su se pobunili, ali i u Hrvatskoj možemo čuti glasove koji jednako odjekuju u nekim političkim strankama i medijima, a protiv pjevača koji slavi domoljublje. Nasuprot tome hrvatsku reprezentaciju hvali cijeli svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.